Налог за хапшење управника “затвора тишине“

Суд у Румунији издао је налог за хапшење бившег управника озлоглашеног затвора Александруа Васинескуа, пошто се није појавио на суђењу за злочине против човечности.

Александру Висинеску (89), оптужен је да је спроводио "режим истребљења" у затвору Рамнику Сарат у периоду док је био управник, од 1956. до 1963. године, преноси Танјуг.

Суђење Висинескуу почело је прошлог месеца, што је први покушај, од пада комунизма у Румунији, пре готово четврт века, привођења правди неког од руководилаца затворског система у коме је од 1947. до 1989. било утамничено близу 600.000 дисидената.

У писму суду у Букурешту, Висинеску наводи да је одсутан из здравствених разлога и затражио одлагање суђења. Судија Кармен Гаина одбацила је његов захтев, уз оцену да је "без основа".

"Господин Висинеску покушава да избегне правду", каже Андереј Мурару, историчар и бивши шеф румунског инсититута који се бави злочинима из комунистичке ере.

Тужилаштво тврди да је Висинеску спроводио "режим истребљења", лошим поступањем према затвореницима, "како би их уништио физички, ускраћујући им медицинску помоћ, храну и грејање и спроводећи злостављање".

Најмање 14 људи је умрло док је он био на месту управника затвора.

Висинеску, који се суочава са доживотним затвором уколико буде осуђен, одбацује оптужбе, тврдећи да је само следио наређења.

Једини преживели затвореник Валентин Кристеа описао је како је заточенима у затвору Рамнику Сарат било забрањено да говоре, због чега је тај објекат добио суморни надимак "затвор тишине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи