Нове трзавице на релацији Љубљана - Загреб

Словеначко Министарство спољних послова уручило је хрватском амбасадору у Љубљани Весни Терзић протестну ноту због неколико интервенција хрватске полиције над словеначким рибарима у Пиранском заливу током последњих недеља.

Словенија је у тој ноти упозорила да арбитражни споразум о граници одређује да обе стране морају да избегавају све поступке и изјаве које би могле да заоштре или отежају рад арбитара све док гранични спор не буде решен, јавила је агенција Хина, преноси Танјуг.

У синоћ урученој ноти се такође наводи да је хрватска полиција спречила словеначке рибаре да лове рибу на "подручју где се стајалишта две државе у погледу границе на мору разликују".

У два слична "инцидента" у Пиранском заливу, која су се догодила у последње две недеље, словеначки рибари су према наводима истарске полиције били у хрватским водама, па су на то упозорени.

Словеначки рибари, међутим, тврде да су се налазили у подручју словеначке "риболовне зоне" и да су о томе обавестили полицију у Пирану и своју рибарску инспекцију, које су о томе обавестиле Министарство спољних послова.

На основу споразума о арбитражи, који су Хрватска и Словенија склопиле 2009. године, гранични спор, најизраженији у погледу разграничења на мору, решиће петочлано веће међународне арбитраже, очекује се идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи