Албанци против Македонске енциклопедије

Албанци у Македонији жестоко се противе објављивању енциклопедије у којој се наводи да су познати као Арбанаси, Арнаути или Шиптари и да су населили Македонију у 16. веку.

У Македонији се не смирују жестоке реакције незадовољних политичких странака и организација Албанаца поводом Македонске енциклопедије коју је у четвртак објавила Македонска академије наука и уметности (МАНУ).

Албанци наводе да је публикација тенденциозна и да не осликава реалност свих народа, посебно албанског у Македонији, пише Слободна Европа.

У Енциклопедији се наводи да су се Албанци на простор Македоније доселили углавном након 16. века, да су познати и као Арбанаси, Арнаути или Шиптари, да је Ослободилачка Народна Армија била тренирана од стране америчких и британских специјалаца 2001. године, те да је Али Ахмети некадашњи лидер ОНА контроверзна личност која је била оптужена за ратне злочине.

Посланик владајуће албанске странке Демократске уније за европску интеграцију Џевад Адеми изјавио је да тражи повлачење ове публикације и најавио судске поступке против Македонске академије наука и уметности и аутора Енциклопедије код домаћих и страних судова.

"Ако је Влада, преко Министарства културе спонзор, мора да затражи повлачење ове публикације", изјавио је Адеми.

И остале албанске странке изашле су са истим захтевима уз оцене да је ова публикација увредљива за Албанце и затражили њено повлачење.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи