Читај ми!

Јанша се кандидује из затвора

Бивши премијер и председник опозиционе странке Словеначких демократа Јанез Јанша кандидоваће се за посланика на ванредним парламентарним изборима у јулу, упркос томе што ће у петак отићи на служење двогодишње затворске казне.

Уставни суд Словеније је јуче одбацио жалбу Јанеза Јанше на пресуду окружног суда чиме је потврдио пресуду на две године затворске казне због афере "Патрија" односно примања мита од финског произвођача при куповини оклопних транспортера за Војску Словеније у време када је био председник владе, преноси Бета.

Кандидовањем на превременим парламентарним изборим 13. јула, које ће, како се претпоставља и добити, бивши премијер ће стећи и право да поновно буде изабран за председника владе за шта не постоје ни законске препреке.

О томе у словеначкој јавности, посебно међу правницима, постоје опречна мишљења.

"Док закон то не забрани може се кандидовати и осуђеник, и ако га бирачи изаберу постаће посланик", рекао је за словеначки лист Дневник стручњак за уставно право Матевж Кривиц.

Кривиц је рекао и да евентуални Јаншин избор за председника владе не зависи од права већ од тога како ће на то питање гледати други посланици, који апсолутном већином некога бирају за председника владе, као и грађани који су такве (или другачије) посланике изабрали.

Правник Рајко Пирнат за исти лист каже да се нада да Словенија није таква држава, која ће прихватити тумачење да председник владе може бити неко ко је осуђен и издржава затворску казну.

Пирнат сматра да је већ то што се јавност озбиљно питао да ли би такво лице могло водити владу "прилична катастрофа и указује на стање духа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи