Читај ми!

Санадер: Осуђен сам без иједног доказа

Поводом недавне правоснажне осуђућује пресуде Врховног суда за ратно профитерство и корупцију, бивши премијер Хрватске и председник ХДЗ-а Иво Санадер рекао је да је осуђен без доказа и да се неће предати.

Санадер је преко својих адвоката упутио отворено писмо јавности у којем је одбацио тврдње председника Хрватске Иве Јосиповића да је починио велеиздају у случају "Ина-МОЛ" у којем је осуђен због тога што је од председника Управе МОЛ Жолта Хернадија примио мито за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини.

"Слажем се с председником Јосиповићем да би била реч о велеиздаји да су управљачка права у Ини за мито препуштена МОЛ-у. Али, то је лаж, која у судском процесу ничим није доказана", навео је некада најмоћнији хрватски политичар.

Санадер је поновио да је те лажи пласирао крунски сведок у случају "Ина-МОЛ" тајкун Роберт Јежић, пошто је неколико месеци провео у затвору и то да би, како тврди Санадер, купио слободу и опроштај од кривичног прогона.

"Када би било тачно да је он за мој рачун примио наводно мито од МОЛ-а, он би у том случају био супочинитељ којег би требало кривично гонити. А он је слободан", истиче Санадер.

У отвореном писму Санадер тврди да је без иједног доказа осуђен и у случају "Хyпо банка", где је проглашен кривим за ратно профитерство, односно за примање провизије од око 480.000 евра за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је он био заменик министра спољних послова средином 90-их.

"Али се не предајем. То сам дужан себи и својој породици, части и угледу које сам у друштву имао до почетка овог политичког прогона. То сам дужан и хрватској јавности, и то не само људима који су ме два пута бирали за председника Владе и које људе никад нисам преварио", написао је бивши премијер.

Санадер се извинио свима које је његов изненадни одлазак с места премијера средином 2009. године "повредио" и поновио да је напустио премијерско место јер није хтео да чланство Хрватске у ЕУ "плаћа државном територијом", алудирајући на гранични спор са Словенијом која је у то време блокирала хрватско чланство у Унији.

Врховни суд Хрватске потврдио је прошлог петка осуђујући пресуду Иви Санадеру за ратно профитерство у случају "Хипо банка" и примање 10 милиона евра мита од председника управе МОЛ-а Жолта Хернадија у случају "Ина-МОЛ". Правоснажном одлуком казна му је смањена с десет на осам и по година затвора.

Председник Хрватске Иво Јосиповић потом је донео одлуку којом су бившем премијеру и шефу ХДЗ-а одузета додељена одликовања због поступања противног правном поретку и моралним начелима.

Иво Санадер првостепено је девет година затвора осуђен на суду у Загребу и у највећем корупционашком случају у хрватској политици "Фими-медија".

У том случају он је заједно с ХДЗ и још девет физичких и правних особа осуђен за извлачење око 10 милиона евра из државних предузећа и институција, преко маркетиншке агенције "Фими-медија".

Санадер се у још неколико случајева терети за корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи