Читај ми!

Немачка оптужница против Јосипа Перковића

Немачко тужилаштво подигло је оптужницу против некадашњег функционера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића, због помагања у убиству политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у околини Минхена, јавили су хрватски медији.

Оптужница је подигнута 23. маја пред Већем за заштиту државе Вишег земаљског суда у Минхену и то због "планирања и припреме" Ђурековићевог убиства.

Јосип Перковић (69) изручен је 24. јануара ове године Немачкој чиме је завршена вишемесечна правно-политичка афера која је поделила политичку и правну сцену у Хрватској, али и довела до сукоба Хрватске с Немачком и Европском комисијом.

Хрватска је уочи уласка у ЕУ у јулу прошле године ограничила примену европског налога за хапшење на кривична дела почињена после августа 2002. године што је онемогућило изручење Јосипа Перковића Немачкој.

Због тога су Хрватској претиле санкције, а потом је пронађен компромис према којем се од 1. јануара 2014. године европски налог применује без спорног временског ограничења.

То је омогућило хапшење Перковића, а потом и Здравка Мустача, који је Перковићу био надређен у југославенској тајној служби.

Обојица су у међувремену изручена Немачкој. Од почетка тврде да немају везе с убиством Стјепана Ђурековића и да су жртве лажног сведочења бившег Удбиног оперативца Винка Синдичића.

Синдичић је у недавном писму Перковићевој одбрани навео да је као крунски сведок немачког правосуђа лажно сведочио у случају Ђурековић. У том случају, у Немачкој је на доживотни затвор осуђен Крунослав Пратес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи