Читај ми!

Словенија, са "Саветом мудраца" на изборе

Четири седмице уочи ванредних парламентарних избора у Словенији председник Социјалне-демократске странке Дејан Жидан је формирао "Савет мудраца". У Савету ће, осим Мирана Потрча и председника Борута Пахора, седети још и Милан Кучан, Цирил Рибичич и Јанез Коцјанчић.

Некадашњи словеначки председник Кучан, и некадашњи уставни судија Рибичич, шеф Олимпијског комитета Коцијанчић, Потрч, као и актуелни председник државе Пахор чине тело које би, према мишљењу Жидана, требало да преокрене подршку јавног мњења у корист те странке, преноси Танјуг писање словеначких медија.

Жидан је овим најновијим потезом направио преокрет, али се није окренуо младима који представљају поглед у будућност, већ се враћа неким старим временима, примећују медији.

"Овај 'Савет мудаца' је, пре свега, знак да ова странка има своју прошлост према којој хоће да буде транспарентна", прокоментарисао је своју намеру за 24ур, негирајући да је то начин да се "старци из позадине поставе у први план".

Жидан тврди да нема никакве бојазни да се та странка креће ка прошлости, а његов потез оштро је осудио бивши шеф странке Игор Лукшић, који неће ни седети са Кучаном, Рибичичем и Коцјанчићем.

Иначе, последњих дана су на словеначкој политичкој сцени најактуелнија тема предизборне коалиције, којих очигледно, неће бити тако мало како се на почетку чинило. Неке странке се ипак одлучују да на следећим изборима окушају сопствене снаге тако што ће изаћи самостално.

Како је показала недавно спроведена анкета, на изборима 13. јула највише шансе за победу има новоформирана Странка Мира Церара (СМЦ), која ће на изборе изаћи самостално.

Према анкети, коју је објавило љубљанско Дело, на превремене изборе ће изаћи мање од половине бирача, а велики део њих је још неопредељен.

Излазност на изборима одржаним пре три године била је 65,60 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи