Казне за задарске матуранте

Управник Поморске школе из Задра, Светко Перковић, чији су матуранти у Прагу напали вршњаке из Србије, поручују да узрок сукоба није био идеолошке природе, већ да иза свега стоји - фудбал.

Светко Перковић, управник Поморске школе из Задра, чији су матуранти у Прагу напали вршњаке из Србије, изјавио је да до инцидента "није дошло због идеолошких разлога већ због незрелости и превише алкохола", али и најавио да ће санкционисати нападаче.

Према речима управника школе, задарски матуранти су гимназијалце из Београда напали јер су уместо за Хрватску, која је играла фудбалску утакмицу с Енглеском, у време ТВ преноса, "навијали за Енглезе".

У извештају који је професорка, вођа пута, доставила Перковићу истакнуто је да је задарске матуранте разбеснило што су за време ТВ преноса утакмице Енглеска - Хрватска, матуранти из других земаља, међу којима и они из Математичке гимназије из Београда, навијали за Енглеску.

Према њиховим наводима, точио се алкохол, штошта се добацивало, а дошло је и до физичког сукоба.

Задрани су београдске матуранте дочекали испред хотела и почели их вређати на националној основи, а сукоб је зауставила професорка која их је потерала у хотел. "Српски су ученици ноћ провели у аутобусу, јер су се бојали да ће у хотелу бити пребијени", навели су они.

Перковић је за "Слободну Далмацију" изјавио да је понашање његових ученика било непримерено и да се не може оправдати јер нису смели да забораве да су у иностранству представљали и школу и Хрватску.

Најавио је санкционсање таквог владања јер ученици у таквој ситуацији "не заслужују покровитељски став какав иначе има према њима".

Рекао је и да инциденту не мисли давати додатну пажњу јер би то појединце могло охрабрити.

"Да постоји било какав озбиљан разлог, ја бих се извинио београдским матурантима и њиховим професорима, али томе није кумовала никаква идеологија већ две чаше пива превише и недостатак зрелости", рекао је Перковић.

Он је нагласио да је 20 матураната који су учествовали у инциденту, заједно с родитељима позвано на разговор и да је Поморска школа до сада сличне инциденте кажњавала опоменом пред искључење.

Раније данас професор и вођа пута београдске школе Жељко Лежаја рекао је да су најодговорнији за напад, који је прошле седмице задесио ученике трећег разреда Математичке гимназије на екскурзији у Прагу, хрватски професори, јер нису у том тренутку били поред својих припитих ученика.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да су само присебност Београђана - вође пута, професора и возача - као и достојанствено понашање ученика, довели до смирења већ изузетно напете ситуације испред хотела у коме су одсели и ђаци из Хрватске, тако да се све завршило са неколико удараца.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи