Читај ми!

Грчка не признаје Косово

Атина усклађује став са земљама које нису признале Косово, сазнаје агенција "Бета" од извора блиског Министарству спољних послова у Атини. Шеф грчке дипломатије Евангелос Венизелос званичним дописом прошле недеље допустио конзуларним властима Грчке да уписују визе и стављају печате у пасоше "Републике Косово".

Грчка усклађује свој став са оним земљама ЕУ које не признају Косово, указао је агенцији Бета извор близак Министарству спољних послова у Атини, поводом изјаве грчког званичника у Приштини да све земље ЕУ треба да признају Косово, али да не зна када ће то учинити и Грчка.

Извор агенције Бета у Атини подсетио је како је Министарство спољних послова Грчке у петак, 14. марта, реаговало на коментар атинских медија о томе што је вицепрeмијер и министар спољних послова Грчке Евангелос Венизелос званичним дописом прошле недеље допустио конзуларним властима Грчке да уписују визе и стављају печате у пасоше "Републике Косово" иако је Грчка не признаје.

Представник Министарства, Констандинос Кутрас тада је саопштио да та одлука не представља најаву грчког признања независности Косова - како су протумачили медији.

"Грчка у вези с тим питањем (Косова) усклађује став с другим земљама ЕУ које имају исти став о признавању Косова. Елементарно познавање међународног права и дипломатске праксе указује како то право и та пракса тачно одређују шта представља признавање независности неке земље", истакао је Кутрас прошлог петка.

Шеф Канцеларије за везу Грчке у Приштини, амбасадор Димитрис Москопулос је у интервјуу за лист Коха диторе рекао да, "када кажемо да желимо Косово у ЕУ, то значи да желимо да Косово признају све земље Европске уније. Када ће се то десити и када ће доћи до признавања, не знам", рекао је Москопулос.

Грчки званичник је рекао да ће његова земља признати Косово "не зато што је добра" већ што би то било "у интересу мира и стабилности у региону".

Говорећи о формирању Оружаних снага Косова, рекао је да ће се Грчка у разговору о томе у НАТО-у, руководити принципима евроатлантске перспективе Косова.

Када је реч о преговорима Косово-Србија, Москопулос је истакао да је тај дијалог несумњиво изузетно допринео регионалној стабилности, "као и заједничком путу две земље ка Европској унији. Србија је сада кандидат и почела је преговоре (са ЕУ)".

"Грчка се нада брзом напредовању Косова ка ЕУ. Сада се преговара о Споразуму ЕУ и Косова о стабилизацији и придруживању, и ми, Грчка, дали смо гаранције Косову да ћемо подржати ССП, као што смо дали подршку и процесу либерализације виза и евроатлантској перспективи Косова", рекао је Москопулос, чија земља у овом полугодишту председава ЕУ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару