Читај ми!

Даље јачање односа Београда и Скопља

Очекује се да ће Александар Вучић, као будући премијер, обезбедити континуитет и даље јачање пријатељских односа и сарадње Београда и Скопља а посебно на пољу економије, оцењују аналитичари у Скопљу, а преноси "Дојче веле" на македонском језику.

Убедљива изборна победа Српске напредне странке Александра Вучића допринеће побољшању односа Београда и Скопља, оцењују аналитичари у Скопљу.

Како преноси Дојче веле на македонском језику, очекује се да ће Вучић, као будући премијер, обезбедити континуитет и даље јачање пријатељских односа и сарадње две земље, а посебно на пољу економије.

По оцени аналитичара, промена владе у Србији неће утицати на њену спољну политику, посебно према Македонији, упркос отвореним питањима као сто су Косово или цркве.

"Проблем са Косовом је апсолвиран одавно и немамо других отворених питања. Већ смо рекли да проблем између Македонске православне цркве и Српске православне цркве није питање од државног интереса, дакле није дипломатско питање за две земље. Договорили смо се да не
обраћамо пажњу на то, јер тај спор две владе не могу да реше", рекао је за Дојче веле некадашњи амбасадор Македоније у Београду Љубиша Георгиевски.

Према његовим речима један од кључних изазова за нову владу Србије биће веома тешка економска ситуација и испуњавање услова за отварање радних места.

"Можемо очекивати плоднију сарадњу, пре свега у области економије", рекао је Георгиевски.

Позитиван импулс односима Београда и Скопља након избора очекује и Марија Ристевска из Центра за истраживање и креирање политике.

"Моја је оцена да резултат избора неће утицати на односе Македоније и Србије. Напротив, очекујем потврду и јачање добре сарадње, посебно у реформама које две змеље очекују на путу евроинтеграција", казала је она.

По мишљењу Ристеске избори у Србији су занимљиви с аспекта што је први пут после 90-их једна партија освојила апсолутну већину у парламенту и што први пут радикални националисти нису прешли цензус за улазак у скупштину.

Односи Скопља и Београда у последње време иду позитивним током након напетости због македонског признања Косова и демаркације границе, а то показују и сусрети премијера две земље на којима су отворена питања гурнута у други план, а фокус стављен на унапређење економске сарадње, реализацију инфрастурктурних пројеката и завршетак активности на Коридору 10.

Додатни импулс унапређењу односа дала је и иницијатива за одржавање заједничких седница влада. У ком облику и у ком саставу ће то бити реализовано знаће се после априлских избора у Македонији, наводи Дојче веле.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару