Читај ми!

Медији у региону о изборима у Србији

Победа СНС-а на парламентарним изборима у Србији једна је од ударних вести медија у региону. Пажња је посвећена како порукама из изборне ноћи тако и атмосфери у штабовима странака.

Резултати ванредних парламентарних избора у Србији и Београду и данас су једна од ударних вести медија у региону, који своје насловнице посвећују победи Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића, прослављену уз поруку да ће Србија наставити европски пут, борбу против корупције и сарадњу са свим пријатељима у свету.

На страницама престижних хрватских медија наводи се да је СНС освојио убедљиву већину и да ће у републичком парламенту имати чак 40 посланика више него што је потребно.

"Јасно је да ће листа коју водимо имати апсолутну већину у Скупштини. Најважније је да људи добро разумеју у колико се тешкој ситуацији налазимо и што желимо да предузмемо", пренео је Вучићеву изјаву загребачки Јутарњи лист на свом порталу.

Медији су пажњу посветили и атмосфери у страначким штабовима, те истичу да су Вучића дочекали трубачи.

"У штабу Демократске странке Драгана Ђиласа владала је неверица, мук и разочарање... Док је у већини других страначких табора било тихо, у просторијама Српске напредне странке било је и више него весело...", преноси Јутарњи.

Вечерњи лист пажњу посвећује и доласку лидера Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића у седиште СНС-а и наводи да је уз честитке Вучићу пренео новинарима да "нису разговарали о влади".

Црногорски електронски медији међу првим вестима из света обавештавају о исходу парламентарних избора у Србији, које су пратили из минута у минут, а Побједа, уз детаљан извештај о резултатима и реаговање у постизборној ноћи, доноси и фотографије са ранијег сусрета црногорског премијера Мила Ђукановића и лидера напредњака.

На порталу РТЦГ је информација о убедљивој победи Вучићевог СНС-а, цитира се и његова изјава да је "спреман многима да пружи руку, да СНС жели да разговара и сарађује са свима и да чује идеје за бољу Србију".

Додаје се и да је Вучић рекао да је за српске напредњаке "најважније партнерство са грађанима", те да СНС неће "никога ниподаштавати, а камоли покушавати да понижава".

Не много различити су и написи Вијести, портала Аналитика... који изборни резултат СНС-а истичу као "резултат без преседана у готово 14 година од како је Србија сменом Слободана Милошевића изашла из међународне изолације".

Детаљи из "слављеничке ноћи" у штабу СНС-а, али и реакција "губитника" незаобилазни су делови извештаја медија у Црној Гори уз, наравно, бројке које најбоље илуструју разлог за славље.

Сарајевски медији на ударним местима објављују резултате ванредних парламентарних избора, који указују на апсолутну победу Вучићевог СНС-а.

Лист Дневни аваз напомиње да је лидер СНС-а обећао наставак борбе против корупције у Србији, као и наставак њеног европског пута, док Ослобођење пише да је "Дачић за разговоре о влади", "Тадић задовољан", "Ђилас за јаку опозицију".

Бањалучке Независне новине преносе прелиминарне резултате и посебно место дају Вучићевој изјави да ће разговарати са свима - да га занима суштина, а не форма.

Изборни резултат констатују и љубљанско Дело и агенција СТА, сложни у оцени да је то тријумф напредњака предвођених Вучићем, да су ово били "мање избори, а више референдум о Вучићу" и подсећају да је Слободан Милошевић био последњи политичар у Србији који је имао апсолутну власт.

Сличан тон провејава и у извештајима македонских медија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару