Читај ми!

Стејт департмент: Путеви дроге кроз БиХ

Босна и Херцеговина је транзитна земља за наркотике од Јужне Америке ка западној Европи, наводи се у извештају Стејт департмента.

У извештају Стејт департмента о спречавању трговине наркотицима у свету се наводи да Босна и Херцеговина не спада у ред земаља које су значајни узгајивачи, произвођачи или конзументи наркотика и углавном се сматра транзитном земљом, преко које дрога из Јужне Америке доспева у земље западне Европе.

Као транзитна земља БиХ је окарактерисана с обзиром на њен стратешки положај и чињеницу да се налази између центра за производњу и прераду наркотика у југоисточној Азији и главног тржишта у западној Европи, преносе бањалучке Независне новине.

Када се ради о агенцијама за спровођење закона, у извештају се наводи да су ти капацитети релативно ограничени, посебно када је реч о државном нивоу. Истакнуто је да је, упркос томе, било неколико значајних заплена наркотика.

Закључно са октобром 2013. године у БиХ је одузето шест килограма хероина, 351 грам кокаина, 199 килограма марихуане, пет килограма хашиша, 932 стабљике конопље, 1.525 семенки канабиса, 353 таблете екстазија, 16 килограма стимуланса на бази амфетамина и 157 медицинских наркотика.

Полиција Републике Српске пријавила је повећање броја ухапшених и заплењених наркотика од чак 33 одсто, уз знатан пораст конфискације хашиша, као и стабљика канабиса.

Званичници Српске тврде да су током 2013. године уложили значајне напоре да се идентификују нове мреже произвођача и дистрибутера наркотика.

Истакнуто је да је упркос позитивним корацима у БиХ било свега неколико хапшења оних који се налазе на челу организација за шверц наркотика, а међу локалним невладиним организацијама постоји перцепција да је разлог томе њихова финансијска надмоћ и политичке везе.

Из Стејт департмента су нагласили да агенције на државном нивоу, посебно Гранична полиција БиХ, царина и СИПА, имају проблема са финансирањем и особљем.

"Без обзира на потешкоће, они и даље блиско сарађују са САД на развоју својих капацитета, када је реч о стратешком планирању. БиХ активно сарађује и са Европском унијом, посебно у настојањима стварања Одељења за наркотике", наводи се у извештају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару