Читај ми!

Патријарх Иринеј у Подгорици

Српски народ има са чим да изађе пред свет и лице Божје, рекао је патријарх српски Иринеј који је допутовао у Подгорицу. У главном граду Црне Горе српски патријарх борави поводом 900 година од рођења Стефана Немање.

Српски патријарх Иринеј допутовао је у Подгорицу, где ће присуствовати свечаности поводом 900 година од рођења Стефана Немање, кога Српска православна црква слави као Светог Симеона Мироточивог.

У Саборном храму Христовог васкресења служена je доксологија у част доласка српског патријарха.

Патријарх Иринеј је рекао да српски народ има веру својих великих светих предака, што је највеће богаство које човек може да има.

"И поред многих невоља које смо пролазили и пролазимо и данас, ево постојимо и живимо као народ светосавски, светонемањићки и светосимеонски. Не само да чувамо веру коју смо примили од њих, него се трудимо, уз помоћ Божју, да и чинимо дела каква су они чинили", навео је српски патријарх.

Према његовим речима, српски народ има са чим да изађе пред свет и лице Божје.

"То су дела попут Саборног храма у Подгорици којима доказујемо ко смо и шта смо, као и да смо остали верни коренима наших древних предака", рекао је патријарх Иринеј.

Према предању, Стефан Немања, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем веку, рођен је у Рибници, данашњој Подгорици.

Патријарх Иринеј ће присуствовати освећењу крстионице и десног пирга у Саборном храму Христовог васкрсења, који носи име Светог Симеона Мироточивог.

Након тога планирана је литургија коју ће служити патријарх Иринеј са више владика СПЦ, а потом ће се одржати литија улицама Подгорице, коју ће такође предводити патријах Иринеј.

По окончању литије, планирано је да се на зидинама Немањиног града у центру Подгорице, на ушћу реке Рибнице у Морачу, одржи и духовна академија, на којој ће о Светом Симеону Мироточивом говорити српски академик Матија Бећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару