Читај ми!

Нови земљотрес на Кефалонији

Снажан земљотрес јачине између 5,7 и 6,1 јединица по Рихтеру погодио Кефалонију. Лакше повређено 16 особа и оштећено око 500 кућа, саопштили су званичници.

У земљотресу јачине између 5,7 и 6,1 јединица по Рихтеру који је рано јутрос погодио грчко острво Кефалонију лакше је повређено 16 особа и оштећено око 500 кућа, саопштили су званичници.

Грчки Институт за геодинамику је регистровао потрес магнитуде од 5,7 степени нешто иза 5.00 по локалном времену, чији је епицентар био 12 километара североисточно од престонице Кефалоније, Аргостолија, док је по подацима америчког Геолошког завода јачина земљотреса износила 6,1 Рихтера, пренела је агенција АП.

Власти су навеле да су поред кућа и зграда, оштећени путеви и да је у неким областима поново нестало воде и струје.

Тло Кефалоније се не смирује од 26. јануара када се догодио први јак удар, магнитуде 5,8 и тешко оштетио инфрастуктуру. За недељу дана од тада је регистровано стотинак земљотреса средње јачине.

Хиљаде становника од тада живе на путничким бродовима које је закупила држава, јер су им куће неупотребљиве.

Најтеже је погођен Ликсури, други по величини град Кефалоније, али штете има и на суседном острву Итаки, те је држава дала 100.000 евра за хитне потребе становника.

Школе на Кефалонији не раде, а није предвиђено да почну са радом пре среде.

Власти су позвале грађане да остану мирни и да не прилазе зградама које су оштећене у земљотресу.

Спасилачке екипе су превентивно упућене су на острво, а Кефалонију ће посетити и министар јавног реда Никос Дендиас како би са лица места управљао акцијама пружања помоћи.

Сеизмолози очекују да ће уследити додатни потреси, јер се та област налази у сеизмички веома активној области.

Данас је после јаког земљотреса забележено још неколико. "читава област је октивирана. Сви смо у приправности", рекла је шефица Геодинамичког института у Атини, Марија Сафази.

Потрес се осетио широм западне Грчке, па чак и до Атине, на супротној, источној обали.

Земљотрес је оштетио и једну од најлепших плажа Грчке и Средоземља, Миртос, на коју су се сурвале тоне земље и стења.

Након што је у земљотресу јачине од 5,9 јединица по Рихтеру 26. јануара оштећено више стотина зграда и лакше повређено седмеро људи, Кефалонију су током протеклих недељу дана констатно потресали слабији земљотреси. У том периоду је и више хиљада становника спавало код рођака или на бродовима, који су до Кефалоније послати специјално у ту сврху.

Најразорнији земљотрес који је задесио то острво се догодио 1953. године и имао је јачину од 7,2 Рихтера. Тада је живот изгубило више стотина, а повређено више хиљада људи, док су готово све куће на острву биле срушене.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару