Читај ми!

Словенија, хиљаде људи без струје

Због суснежице и ледене кише, око 80.000 људи у Словенији без струје. Најугроженије области на југозападу земље, а ледени талас шири се ка Љубљани и Марибору. Обустављен саобраћај на неким путевима.

Десетине хиљада људи у Словенији су због суснежице и ледене кише провеле протеклу ноћ без струје, а најугроженије области на југозападу јутрос су обишли словеначка премијерка Аленка Братушек и министар одбране Роман Јакич.

Ледени талас шири се са југозапада земље ка Љубљани и Марибору, јавила је Словеначка новинска агенција (СТА).

Претпоставља се да је око 80.000 корисника без електричне енергије. Највише су погођене области око Постојне и Пивке, где је већина корисника без електричне енергије од петка ујутро. У суботу је позвана војска да оспособи генераторе уз помоћ којих ће се осигурати напајање струјом прекинуто од четвртка у поноћ.

У ту област јутрос су отишли премијерка Аленка Братушек и министар одбране Роман Јакич, како би "из прве руке" добили информације о штети и мерама које су предузете за ублажавање последица неповољних временских прилика.

Словенија не поседује довољан број потребних агрегата за струју, констатовали су Братушек и Јакич и истакли да ће због тога затражити помоћ Европске уније.

СТА извештава да је суснежица узроковала проблеме са напајањем електричном енергијом и у другим деловима Словеније, укључујући домаћинства и потрошаче у областима око Љубљане и Марибора.

Истовремено, под тежином леда и мокрог снега, саобраћај на неколико путева је блокиран срушеним стаблима и бандерама.

И даље је обустављен саобраћај на неколико путева и путнички железнички превоз између Љубљане и Копра на обали Јадранског мора.

И између Крања и Јесеница на северозападу железнички саобраћај замењен је аутобуским превозом, наводи словеначка агенција.

Издато је упозорење да се не путује без преке потребе залеђеним путевима а житељима Љубљане препоручено је да се не пењу на популарну Шмарну гору због опасности од рушења стабала.

У авионском саобраћају за сада нема застоја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару