Читај ми!

Додик: Остајемо у БиХ док не схвате да је неодржива

Не желимо да оснујемо никакву изоловану Републику Српску, већ ћемо остати у БиХ док сви не схвате да она није одржива, рекао председник РС Милорад Додик. Политичари широм света доносили су одлуке у вези са БиХ запостављајући чињеницу да тамо не постоји интерни консензус, истиче Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не жели да оснује никакву изоловану РС, већ да ће остати у БиХ "док сви не схвате да она није одржива".

"Ми ћемо остати у БиХ док сви не схвате да она није одржива", нагласио је Додик за бечки лист Стандард.

На констатацију да Србија, која је започела приступне преговоре са ЕУ сада мора следити став 28 земаља чланица према БиХ, Додик је рекао да РС нема проблема с тим и да је заинтересована за Србију која би била интегрисана у ЕУ.

"Србија, која би била у потпуности интегрисана у ЕУ, не би само примењивала идеје Уније већ би учествовала и у њиховом стварању", рекао је лидер РС.

Додик је рекао да је уверен да је БиХ илузија, неодрживо друштво. Истакао је да су страни политичари широм света доносили одлуке у вези са БиХ на основу утисака које су стекли у тренутку запостављајући чињеницу да у БиХ не постоји интерни консензус.

"Бројне интервенције високог представника нису створиле одрживи систем. Ово није пропала држава због нас, него пропала држава међународних покровитеља. Има много међународних политичара који нас за то криве. То, међутим, може доћи само од оних људи који не знају ситуацију. Ми Срби ту Босну нисмо желели од самог почетка. Постоји једна група странаца који седе у Сарајеву и примају велике плате, који шаљу своје извештаје", истакао је Додик.

Говорећи о Дејтонском споразуму, Додик је оценио да је тај документ миниран од међународне заједнице која је локалним снагама наметала решења, а да су заборављене све вредности демократског Запада.

"БиХ каква је створена Дејтоном, за нас је била прихватљива, али Босна која је створена политичком силом високог представника је неприхватљива", подвукао је Додик, истичући да је високи представник наметањем закона променио суштину споразума и да то тера РС у независност.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару