Читај ми!

Додик и Радмановић осудили подршку Орићу

Понашање бошњачких функционера који бране починиоце злочина над Србима прави раздор и јача неповерење у БиХ, истичу председник РС Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић. Из МУП-а РС истичу да Интерполова потерница за Орићем још није стигла до њих.

Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић осудили су данас бошњачке лидере који бране починиоце злочина над Србима током протеклог рата у БиХ.

Додик је рекао да бошњачки функционери Бакир Изетбеговић, Златко Лагумџија и Фахрудин Радончић бране злочине који су почињени над Србима у Подрињу, што је доказ да је БиХ коју они граде немогућа.

"Изетбеговић, Лагумџија и Радончић се могу ујединити само онда када је реч о одбрани злочина над Србима", рекао је Додик новинарима у Бањалуци поводом јучерашњег састанка високих бошњачких функционера са ратним командантима Сребренице и представницима бошњачких удружења у Председништву БиХ.

Нагласио је да такво понашање бошњачких функционера прави раздор и јача неповерење у БиХ.

"Евидентно је да ниједан злочин над Србима у Сарајеву није процесуиран. Правосудни систем није реаговао на злочине у селу Залазје, које је починио Насер Орић са својим снагама, иако докази за то постоје", истакао је Додик.

Најавио је да ће сазвати састанак с представницима из овог ентитета у заједничким институцијама БиХ да би се онемогућило доношење било каквих закона на државном нивоу, а посебно оних који се тичу Суда и Тужилаштва БиХ.

Додик је рекао и да је могуће да се повуку министри из РС у Савету министара БиХ, а као разлог навео је састанак представника БиХ с Насером Орићем, кога Србија тражи због ратних злочина.

"Представници заједничких институција БиХ примили су осумњиченог за почињене ратне злочине над Србима, дали му подршку и исказивали завет да неће дати свог злочинца пред лице правде да буде процесуиран. Ово није одбрана лица, него одбрана злочина који је почињен и није процесуиран и доказ да БиХ, са својим правосудним системом, не може да има поверење", рекао је Додик, а пренели медији у БиХ.

Изетбеговић је, поводом најаве да би Србија могла да распише потерницу за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, изјавио синоћ да БиХ неће своје људи испоручити Србији, која треба да "размисли о начину понашања према грађанима БиХ".

Српски члан трочланог шефа државе БиХ Небојша Радмановић критиковао је одржавања таквог састанка у Председништву БиХ, истакавши да је он "по свему личио на ратне састанке, са кога се фронтално, политички стаје у одбрану појединаца из бошњачког народа, због сумњи за ратне злочине у протеклом рату над Србима".

"Невероватно је да скоро двадест година од завршетка рата, након толико успостављених правила о начину процесуирања свих осумњичених појединаца за ратне злочине из протеклог рата, пред међународним и домаћим судовима, и данас поједини бошњачки политичари оспоравају овај општеприхваћени принцип у региону и међународној заједници да сви појединци осумњичени за ратне злочине треба да одговарају пред надлежним судским органима за почињена дела", навео је Радмановић, саопштено је из његовог кабинета. 

Рекао је да је јучерашње једнонационално окупљање бошњачких државних функционера у Председништву БиХ бежање од одговорности за ратне злочине бошњачке стране над српским цивилним становништвом у протеклом рату.

Потерница за Орићем није стигла у МУП

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да Интерполова потерница за Насером Орићем и још четворицом осумњичених за ратни злочин није дошла у МУП РС.

Поновио је да ће ентитетска полиција, када добије Интерполову потерницу у овом случају, "поступати у складу с међународним обавезама и домаћим законима" и да МУП РС-а поступа по захтевима Интерпола у сваком случају.

"Не видим ниједан једини разлог зашто не би поступили и у случају Орића и осталих, уколико би се појавили на територији РС", рекао је Јовичић новинарима у Бијељини, пошто је српско Тужилаштво пре два дана најавило расписивање међународне потернице за Орићем и још четворицом осумњичених за ратне злочине над српским цивилима на подручју Сребренице.

"У вези било које особе, па и Орића, ако се појави на територији РС и буде постојала Интерполова потерница, поступаћемо у складу са својим законским процедурама и по захтеву Интерпола, јер је то и наша међународна обавеза", рекао је Јовичић у Бијељини, где је одржан проширени Колегијум МУП РС-а.

Дирекција за координацију полицијских тела БиХ, путем Интерполовог међународног канала за размену информација, примила је захтев од Интерпола Београд који се односи на проверу пет особа из БиХ.

Захтевом су обухваћени Насер Орић, Хакија Мехољић, Амер Мехмедовић, Смајо Манџић и Нурија Хусић, а достављен је ради расписивања међународне потернице због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва, пренела је агенција Фена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару