Кривокапић на фресци у паклу?

Ранко Кривокапић на фресци Саборног храма у Подгорици осликан у паклу. То је због неуспелих покушаја прогона Митрополије, рекао је подгорички парох за "Вијести".

Председник црногорског парламента Ранко Кривокапић осликан је на једној од фресака Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, на којој је приказан пакао, преносе Вијести.

Подгорички парох Велибор Џомић рекао је да је Кривокапић своје место "у паклу обезбедио неуспелим покушајима прогона Митрополије црногорско-приморске".

Према његовим речима, у Саборном храму у Подгорици има на живопису и оних који су се прославили неуспелим покушајима прогона Митрополије, а посебно свештеника и монаха у време изградње храма.

"Има их више, али у ликовном смислу персонификује лик чувеног европејца Ранка Кривокапића, сходно заслугама, насликан је у оквиру композиције пакла", казао је Џомић листу Вијести.

На фресци, која осликава пакао, осим Кривокапића, насликани су и Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Јосип Броз Тито...

Медији су раније објавили да је на ктиторској фресци у Сабоном храму Христовог васкрсења у Подгорици осликан лик сличан премијеру Милу Ђукановићу, али Џомић није желео ни да потврди ни да демантује да је у питању актуелни председник Владе Црне Горе.

"Има неких који у једном лику на ктиторској фресци препознају Ђукановића, а други не. То је и разумљиво, јер фреске, поред своје сакралности, имају и уметнички израз, тако да није чудно да се деси да неки једно дело посматрају на један, а други на други начин. Или, као што би се рекло у оној песми - можда јесте, можда није", казао је Џомић.

Он је позвао све које интересује да ли се на ктиторској фресци налази и Ђукановићев лик да дођу у Саборни храм Христовог васкрсења и сами погледају.

На ктиторској фресци, која се налази у близини главног улаза, осликано је како митрополит Амфилохије предаје храм Исусу Христу.

На истој фресци осликани су и покојни патријарх Српске православне цркве Павле са ореолом свеца, покојни патријарх московски Алексије Други, покојни архиепископ атински Христодулос, архитекта храма Предраг Ристић, протомајстор Момчило Станојевић, свештеници и народ.

На фрескама се свеци сликају са ореолима, а ктитори без ореола. Камен темељац за изградњу храма 9. августа 1993. поставила су три патријарха, васељенски Вартоломеј, српски Павле и московски Алексије.

Храм Христовог васкрсења грађен је две деценије, а освештан је 7. октобра прошле године у оквиру обележавања 1.700. годишњице Миланског едикта.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару