Читај ми!

Перковић изручен Немачкој

Бивши шеф Удбе Јосип Перковић допутовао у Минхен авионом "Луфтханзе", јавља ХРТ. Уставни суд Хрватске одбио Перковићеву жалбу и он је, на основу правоснажне одлуке, изручен Немачкој. Одбрана најављује правну борбу. Иво Јосиповић: Прича о Перковићу завршена.

Авионом "Луфтханзе" бивши шеф Удбе Јосип Перковић допутовао је у Минхен, јавља ХРТ. Претходно је Уставни суд Хрватске одбио Перковићеву жалбу и он је, на основу правоснажне одлуке, изручен Немачкој.

Перковић ће сутра у подне бити изведен пред истражног судију, који ће одлучити хоће ли га пустити на слободу до почетка суђења, или ће остати у притвору, јавио је радио Дојче веле

Одлука Уставног суда је, јавила је агенција Хина, донета једногласно, уз изузеће судије Давора Крапца на његову иницијативу.

Перковића је полиција у току преподнева одвела из његове куће у Загребу.

Њега Немачка терети због сумње да је умешан у убиство политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у околини Минхена.

Перковићево изручење Немачкој одобрено је на основу европског налога за хапшење.

Анто Нобило, адвокат Јосипа Перковића Немачкој, изјавио је да ће он и његов клијент наставити правну битку у којој ће он "имати неутралније суђење од оног које би имао у Хрватској" која га је, како сматра, предала кршећи закон.

"Перковић је предат Немачкој, међутим нема предаје. Идемо даље, у кривични поступак и ја већ наредне седмице путујем у Минхен", рекао је Нобило, који је до данас говорио да Перковића не треба изручити јер у Немачкој, упркос владавини права, неће имати фер суђење.

Нобило је, на конференцији за новинаре по изручењу Перковића, поновио став да је његов брањеник предат Немачкој на основу незаконитих одлука загребачког Жупанијског и Врховног суда.

Перковић од почетка није пристајао на изручење и тврдио је да је жртва лажног сведочења Удбиног оперативца Винка Синдичића, који је недаво у писму Перковићевој одбрани навео да је по упутствима немачке тајне полиције лажно сведочио у случају Ђурековић.

За разлику од случаја Перковић, суд у Великој Горици у истом случају је због застарелости одбио да изручи Здравка Мустача.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару