Црна Гора, истрага убиства новинара

Нећемо дозволити да будемо параван за нечињење, рекао Никола Марковић и нагласио да ће рад Комисије за истрагу убистава новинара у Црној Гори показати да ли је власт искрена у намери да се утврди истина.

Председник Комисије за истрагу убистава новинара у Црној Гори Никола Марковић изјавио је  да неће дозволити да то тело постане параван за нечињење власти, када је у питању расветљавање насиља над посленицима јавне речи.

"Рад ове комисије и однос државних органа према члановима тог тела, пре свега, према онима који долазе из медија и цивилног сектора, показаће да ли је Влада Црне Горе заиста искрена у намери да се расветле напади на новинаре или је у питању само још једно формално испуњење обавеза које је задала Европска унија", казао је Марковић који је заменик главног уредника Дана.

Влада Црне Горе формирала је 26. децембра прошле године Комисију која ће се бавити праћењем поступања државних органа у истрагама случајева насиља и убиства новинара.

У том телу, осим Марковића, налазе се још четири новинара, шест представника из Тужилаштва, Управе полиције и Агенције за националну безбедност, као и један представник невладиног сектора.

Упитан да ли Комисија може постати параван за неспремност власти да се расветле напади на новинаре у Црној Гори, Марковић је одговорио одрично. "Сугурно нећу дозволити да се комисија злоупотреби, како би се формално испунили неки услови, а суштински ништа не уради", рекао је Марковић Телевизији Вијести.

Марковић је навео да представници медија и НВО сектора у Комисији увек могу напустити то тело.

"Нећемо дозволити да будемо било чији декор. Ако видимо да постоји опструкција, односно да нема воље да се реше случајеви напада на новинаре у сваком тренутку можемо напустити Комисију", казао је он.

На питање како гледа на одлуку Тужилаштва Црне Горе да поново отвори истрагу о убиству уредника и власника дневног листа Дан Душка Јовановића, Марковић је одговорио да је то право питање управо за Тужилаштво.

"Како су поново отворили истрагу, ако су све до сада тврдили да је никад нису затворили. Верујем да се ради о покушају смиривања након последњих случајева напада на новинаре у Црној Гори, јер са сваким тим нападом поново у жижу јавности долази нерасветљено убиство Јовановића, као најбруталнији пример напада на посленике јавне речи", казао је он.

Јовановић је убијен у ноћи, 27. маја 2004. године испред редакције листа Дан, а убице из тамног "голфа 3" у покрету на њега су испалиле смртоносне хице из аутоматске пушке.

До сада, поводом тог убиства, правоснажно је осуђен једино Дамир Мандић, због саучесништва, а директни извршилац и налогодавац нису откривени.

Ни након десет година од злочина се не зна ко је све те ноћи био у "голфу 3", ко је имао какву улогу у организацији убиства, а најмање ко је и због којег мотива наручио убиство власника и главног уредника Дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару