Читај ми!

Жалба на изручење Јосипа Перковића

Адвокат Анте Нобило поднео жалбу на одлуку загребачког суда да одобри изручење Немачкој Јосипа Перковића, наводићи да је наступила застарелост. Истовремено, суд у Великој Горици због застарелости одбио да Здравко Мустач, осумњичен за исто дело, буде изручен Немачкој.

У опширној жалби Врховном суду, адвокат Јосипа Перковића Анте Нобило поновио је раније ставове да је ванрасправно веће због застарелости морало да одбије Перковићево изручење и да је судија Иван Турудић погрешио јер није испитао тзв. двоструку кажњивост.

У жалби је поновљено да је хрватско Државно тужилаштво два пута одбацило кривичне пријаве против Перковића због Ђурековићевог убиства и да он у Немачкој не може очекивати поштено суђење.

Нобило је изјавио да је "фан" немачког правосуђа, али да у конкретном случају суђење његовом клијенту у Немачкој не би било поштено, иако је реч о држави која је пример владавине права.

Критиковао је понашање председника Врховног суда Хрватске Бранка Хрватина и његово препуцавање с Владом због изјаве неименованог Владиног извора, који је рекао да је пресуда Жупанијског суда да Перковић буде изручен "скандалозна" и да представља "државни удар воденим пиштољем".

"Отвореном нападу на Владу придружили су се и неке ниже рангиране судије. Ни ја нисам срећан изјавом 'неименованог извора', али сам још мање срећан да се правосуђе сукобљава с Владом око мог клијента. То је неугодна ситуција", рекао је Нобило на конференцији за новинаре, пошто је пред сам истек рока поднео жалбу на одлуку Жупанијског суда.

Још лошије је оценио то што Хрватин није реаговао на "именоване изворе" који су отворено затражили Перковићево изручење, попут европске комесарке за правосуђе Вивијан Рединг, председника ХДЗ-а Томислава Карамарка и његових страначких колега.

Ооновио је и да ће, уколико Врховни суд потврди Перковићево изручење, поднети уставну тужбу и од највишег правосудног тела затражити привремену меру суспензије изручења.

Различите пресуде Перковићу и Мустачу за исто дело

Жупанијски суд у Великој Горици објавио је образложење одлуке којом је због застарелости одбачено изручење Здравка Мустача Немачкој због убиства емигранта Стјепана Ђурековића, за разлику од загребачког, који је одлучио о изручењу Јосипа Перковића за исто кривично дело.

Великогорички суд, наиме, сматра да је застарелост по домаћем праву обвезујући разлог за одбијање изручења.

Застарелост је, како се наводи, настаје чак и кад је реч о кривичном делу за које хрватски закон и оквирна одлука Европског савета о Европском налогу за хапшење искључују обавезу провере двоструке кажњивости.

Ђурековић је убијен 1983. године недалеко од Минхена, а бивши функционери југословенске, а касније и хрватске Удбе, Перковић и Мустач, који се терете за учешће у том убиству, ухапшени су 1. јануара, непосредно након што је ступио на снагу закон о европском налогу за хапшење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару