Читај ми!

Додик: Неуспех састанака због односа у Федерацији

Док не буде решено питање односа у Федерацији БиХ, сваки састанак о решавању спровођења одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" биће неуспешан, каже председник РС Милорад Додик. Никада нећу гласати за улазак БиХ у НАТО, рекао Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће сваки састанак о решавању спровођења одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", којом из Устава треба елиминисати дискриминацију, бити неуспешан док не буде решено питање односа у Федерацији БиХ.

"Да ли ће се решити то питање у ФБиХ, не знам", изјавио је Додик у Бањалуци.

Додик је истакао да је РС раније дала сагласност за промену Устава БиХ, у делу који се односи на одлуку Европског суда.

"Не мислимо да мењамо став раније верификован и у Бриселу. Суштина свега јесте договор политичких представника Бошњака и Хрвата", нагласио је Додик.

Промена Устава БиХ, објаснио је, подразумева потписивање споразума Српске и Федерације БиХ, јавља Срна, а преносе Независне новине.

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе допутоваће 17. јануара у Сарајево, објављено је на његовој интернет страници.

Филе ће, како је наведено, у Сарајево доћи у "званичну посету" и очекује се да ће одржати низ састанака с политичким лидерима у БиХ у настојањима да се нађе решење за спровођење пресуде "Сејдић-Финци", те договори механизам координације без кога држави нема даље помоћи Уније.

Против БиХ у НАТО

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће лично увек бити против тога да Босна и Херцеговина постане чланица НАТО, а да ће коначна одлука о томе бити донета на референдуму.

На божићном пријему руководства Треће пешадијске јединице оружаних снага БиХ, Додик је рекао да би улазак БиХ у НАТО довео до успостављања границе Северноатлантског савеза на Дрини, с обзиром на војну неутралност Србије, што власти РС не желеда допусте.

"Никада нећу гласати за улазак БиХ у НАТО јер и као председник РС и када будем пензионер нећу заборавити да је НАТО бомбардирао Србе осиромашеним уранијумом", рекао је председник Српске.

Он је поновно позвао и на додатно смањење оружаних снага БиХ, истакавши да је то нужно због привредне ситуације у земљи.

Оружане снаге БиХ устројене су кроз три гарнизона од којих сваки следи традиције једне од трију војски које су у БиХ ратовале од 1992. до 1995. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару