Хрватска, потписи против ћирилице

У Хрватској почиње прикупљање потписа за референдум на којем би грађани одучивали о смањивању права националних мањина. Прикупљање потписа организује Штаб за одбрану хрватског Вуковара, који се противи ћирилици у том граду. Противници ћирилице поново уклонили двојезичне табле у Вуковару и Осијеку.

У организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противи ћирилици у Вуковару, у Хрватској је почело прикупљање потписа за референдум на којем би грађани одучивали о смањивању права националних мањина.

Представници Штаба најавили су прикупљање потписа за расписивање референдума о изменама Уставног закона о правима националних мањина којим би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма само у случају да чини најмање половину становништва јединице локалне самоуправе.

Према постојећим правилима, двојезичност је могућа ако нека национална мањина чини више од 33 одсто популације, што је случај и у Вуковару.

Прикупљање потписа трајаће до 1. децембра, а за расписивање референдума потребно је прикупити око 470.000 потписа грађана.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је у суботу да би свака иницијатива, која би за  последицу имала смањивање права мањина, била корак уназад и не би била добра за хрватску будућност.

Јосиповић је додао да Хрватска има бројне националне мањине и да је "управо њен позитиван однос према мањинама један од важних елемената друштвене стабилности".

Хрватски министар бранитељa Предраг Матић уверен је да ће сутрашње обележавање Дана сећања у Вуковару проћи без изгреда и тврди да ћирилица није проблем Вуковарчана, већ да су то мала улагања и велика незапосленост.

У прилог томе он наводи да у вуковарским кафићима никоме не сметају српске фолк певачице које су као и ћирилица "симбол рата", али, каже, нико тако не жели да их партиципира.

Сматра да сутрашњи скуп у Вуковару не сме бити скуп који на било који начин дотичу дневнополитичке игре. Барем не тог дана, каже Матић у интервјуу загребачком Јутарњем листу.

Поново скинуте двојезичне табле у Хрватској

Противници увођења ћирилице у Вуковару и Осијеку нису мировали ни прошле ноћи и јутрос када су са зграда скинуте две висејезичне плоче, а скинута је и оштећена, како се тврди, и хрватска застава.

Како је јавила агенција Хина, у Вуковару је скинута табла са тројезичним натписом, а у Дарди, код Осјека је украдена двојезична ћирилична плоча и оштећена хрватска застава.

Тројезична плоча, на хрватском, српском и енглеском језику скинута је са седишта Партије подунавских Срба (ППС) у Вуковару, саопштила је вуковарско-сремска полиција.

И у Дарди је јутрос украдена плоча српске националне мањине с двојезичним натписом, а у Осијеку је највероватније ноћас скинута и оштећена хрватска застава, саопштила је осијечко-барањска полиција.

Плоча је скинута са зграде локалне управе и просторија српске националне мањине која је била исписана латиничним и ћириличним писмом.

Портпарол осијечко-барањске Полицијске управе Дарио Премец је рекао да полиција трага за непознатим починитељима.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи