Читај ми!

Поново скинута ћирилична табла у Вуковару

Двојезична латинично-ћирилична табла поново скинута у Вуковару. Табла скинута најпре са зграде Прекршајног суда, а затим и са Завода за запошљавање. Хрватски премијер Зоран Милановић рекао да са противницима ћирилице прошле недеље није постигао никакав споразум.

У Вуковару је прошле ноћи поново скинута двојезична, латинично-ћирилична табла и то са зграде Прекршајног суда, a данас поподне и са Завода за запошљавање, јавили су локални медији.

Непознати починилац је скинуо само таблу Прекршајног суда, иако је на зиду више двојезичних табли.

Данас поподне скинута је и двојезична табла која је била постављена на згради Завода за запошљавање.

Од септембра када су постављене, двојезичне табле - на латиничном и ћириличном писму - више пута су скидане, а онда опет постављане. Неко време их је чувала и полиција.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је у Бриселу да са противницима ћирилице у Вуковару прошле недеље није постигао никакав споразум око табли, већ да је то био само "људски разговор" у коме је покушао да им обасни зашто је важно поштовати Закон о правима националних мањина.

"Поштујем те људе, али не могу одговарати за поступке за које не знам јесу ли њихови. Пробао сам на људски начин да покажем зашто је важно поштовати закон. Да смо ишли линијом мањег отпора, можда бисмо били популарнији, али тако не функционишемо у политици. Ово је трка на дуге стазе и ту је битан карактер", рекао је премијер.

После тог састанка премијера Зорана Милановића и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противи двојезичности, договорено је повлачење полиције.

Милановић је после састанка поручио да табле остају, јер се закон мора поштовати, али их полиција више неће чувати, те је "на свачијој савести и одговорности како ће се понашати".

Нови састанак представника Штаба и власти очекује се почетком идуће седмице.

Представници Штаба траже да се Вуковар прогласи местом посебног пијетета и да буде изузет од двојезичности, док Влада премијера Зорана Милановића инсистира на спровођењу закона о двојезичности у местима где нека мањина чини више од трећине становништва.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи