Читај ми!

Вуковар, Пуповац поздравио повлачење полиције

Потпредседник Самосталне демократске српске странке у Хрватској Милорад Пуповац поздравио повлачење полиције са вуковарских улица. Пуповац је оценио да је састанак премијера Милановића са противницима ћирилице имао добар исход и оптужио ХДЗ да учествује у кампањи која дестабилизује Хрватску.

Функционер Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској Милорад Пуповац поздравио је повлачење полиције са вуковарских улица оценивши да није добро говорити да су Вуковар, Загреб или било који други град у Хрватској под опсадом.

"Мислим да је веома разумно да се из Хрватске престану слати поруке као да је време рата, да се користи реторика из 90-тих и нарушава слика која је у Вуковару стварана од 1996. године", рекао је Пуповац.

Оценивши да је састанак премијера Зорана Милановића са противницима ћирилице окупљеним у Штабу за одбрану хрватског Вуковара, у четвртак увече, имао добар исход, Пуповац је оптужио најутицајнију опозициону партију Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) да учествује у кампањи која дестабилизује уставноправне односе у Хрватској.

Рекао је да је разговарао са њеним председником Томиславом Карамарком и да би требало поново да се виде јер су, како је рекао, њих двојица пуно заједно радили за Хрватску и за српско-хрватске односе.

Напоменуо је, међутим, да би исто тако требало да разговарају Милановић и Карамарко, јер "у Хрватској мора бити дијалога, и мора се разговарати".

Држава није приватна ствар, поручио је Пуповац, који сматра да премијер опозицију мора да упозна са најкрупнијим потезима и упозори да неке ствари које она чини нарушавају стабилност државе.

Пуповац је у емисији "Интервју тједна" Хрватског радија оценио да је до сусрета премијера Милановића са противницима ћирилице "очито требало времена", пренела је Хина.

"Антихрватска кампања" из католичке цркве

Говорећи о ХДЗ-у, Пуповац је рекао да је на делу кампања за успостављање новог типа власти и да је "лоше што то чини странка са којом је СДСС сарађивао од 1996."

"ХДЗ је водећа странка десног политичког спектра, али дуго нисмо имали ситуацију по којој су искључиве странке, које посежу за идеологијама на ивици онога што би требало толерисати", рекао је Пуповац.

Каже да учеснике такве кампање види у црквеним круговима.

"Поједини кругови и поједини представници католичке цркве, сасвим супротно екуменском хришћанском духу, одједном отварају кампању која изгледа као позив на успостављање неке нове врсте једноумља, што је опасно", рекао је Пуповац и оценио да је, с обзиром на бројне проблеме с којима се Хрватска сусреће, реч о "врсти антихрватске кампање".

Кад је реч о ХДЗ-овој улози у тој кампањи, Пуповац истиче да није сигуран колико у њој учествује њен председник Карамарко, али тврди да "други истакнути људи из ХДЗ-а, попут Ивана Пенаве, отворено агитују заједно с врло искључивим политичким групацијама, готово на ивици толеранције".

"То је опасност за Хрватску и за ХДЗ, који, као водећа опозициона странка десног центра, одједном ствара претпоставке за потпуну дестабилизацију уставноправних односа у Хрватској", сматра Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи