Ђукановић: Пут Црне Горе његошевски пут

Петар Петровић Његош није био песник геноцида, већ борац за слободу, каже премијер Црне Горе Мило Ђукановић. На Ловћену почива највећи ум који је Црна Гора дала, истакао Ђукановић, уверен да је европски пут те земље "његошевски пут".

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је на свечаности поводом реконструкције Његошевог маузолеја на Ловћену, да Његош није био песник геноцида, нити је позвао на борбу против било ког народа, већ у борбу за слободу.

Ђукановић је навео да је Ловћен место где почива највећи ум који је Црна Гора дала.

Поручио је да Његош није био само генијални песник, већ филозоф и државник, наводећи да се величина његово свеобухватног дела све јасније види што је већа историјска дистанца.

"Наставља се и у нашем времену неразумевање и злонамерно тумачење Његоша. Неки митомани, проповеднции мржње, хтели би да у Његошу нађу духовног оца и предводника. Његош није био песник геноцида, није позивао у борбу против било ког народа, већ у борбу за слободу", рекао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Премијер сматра да су Црногорци показали да су најбоље разумели Његоша, "опредељујући се за суживот са муслиманима након Берлинског конгреса".

Ђукановић је уверен и да је европски пут Црне Горе "његошевски пут". "Верујем да би Његош био поносан на данашњу Црну Гору", нагласио је Ђукановић.

Иначе, свечаност на Ловћену одржана је уз највеће државне почасти полагањем венца, подизањем заставе на јарбол и с почасном паљбом.

Његошев маузолеј отворен је 28. јула 1974. године, а дело је вајара Ивана Мештровића.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи