Читај ми!

Ћириличне табле остају у Вуковару

Испред табли с двојезичним натписима у Вуковару биће уклоњене металне ограде, као и полиција који их је чувала, договорили се хрватски премијер Зоран Милановић и противници ћирилице.

После четири сата преговора хрватског премијера Зорана Милановића са представницима такозваног Штаба за одбрану Вуковара, договорено је да се испред табли с двојезичним натписима уклоне металне ограде и полицајци који су их чували, јављају хрватски медији.

Састанак је одржан у Вуковару под јаким обезбеђењем.

Према речима Томислава Јосића из Штаба за одбрану Вуковара, није постигнут никакав велики договор, али су састанак искористили да упознају премијера са стањем у Вуковару и својим аргументима.

"Договорили смо се да се полиција склони са улица, као и полицијске ограде. Град ће почети опет нормално да дише. Свакако да ће бити још састанака, како би се пронашло неко решење да се ситуација смири на добробит свих грађана", рекао је Јосић, преноси Вечерњи лист.

Премијер Милановић потврдио је да ће се полиција померити са улица и да је за то већ издао наредбу.

"Увек када дођем у Вуковар сазнам нешто ново, али и неке ружне ствари за које нисам знао. Можда сам и досадан, али закон се мора поштовати. Закон може бити добар, лош, али је закон", јасан је Милановић.

Каже да постоје разни модели решавања проблема, али и да постоје минимални стандарди испод којих Влада не може ићи.

Није договорен нови термин састанка, а четири плоче које су постављене засад остају на зградама.

То је био први састанак премијера са противницима ћирилице након вишенедељних протеста и инцидената због постављања и скидања двојезичних табли на пет вуковарских зграда локалне самоуправе.

Најпре су противници ћирилице одбили позив премијера, који им је поручио да су за њих "врата Владе увек отворена", али је сусрет ипак договорен уз посредовање министра бранитеља Петра Матића.

Милановић је, наиме, прошлог четвртка на седници Владе рекао да је спреман да разговара са бранитељима Вуковара, али не и са бранитељима других градова који у Вуковар долазе да би изазивали инциденте.

Срби у Вуковару стекли су право на употребу ћирилице у званичној употреби, након што је попис становништва 2011. године показао да у том граду живи најмање једна трећина грађана српске националности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи