Читај ми!

Санадер продавао еротске фотографије

Иво Санадер на суђењу негирао оптужбе за корупцију у случају "Фими медије". Некадашњи хрватски премијер, међутим, објашњава да је имовину вредну 400.000 евра стекао као извештач са Зимских олимпијских игара у Инзбруку и продајом еротских фотографија.

Некада најмоћнији хрватски политичар Иво Санадер на загребачком Жупанијском суду износио је, пети дан, своју одбрану оповргавајући оптужбе за корупцију у случају "Фими медије" тврдњама да је током 13 година у Аустрији зарадио готово два милиона евра.

Он се сумњчи, као и његова бивша странка Хрватска демократска заједница (ХДЗ), да су преко "Фими медије" "извлачили" новац из државних институција и предузећа и тако се обогатили.

Некадашњи премијер и председник ХДЗ-а испричао је да је имовину, између осталог, стекао као извештач са Зимских олимпијских игара у Инзбруку, заступник фотографа Иве Первана, фирме "Meyer Press" за источно тржиште, на којем је продавао и еротске фотографије и тако зарадио између 350.000 и 400.000 евра.

Санадер је навео и да је у Аустрији 1986. основао фирму "Wapagg" која се бавила увозом и извозом, где је био и председник управе, и тако зарадио 475.000 евра.

Испричао је и да се бавио грађевинарством и градио зграде у Аустрији и хотел у Анталији, а када га је Фрањо Туђман позвао да дође у Хрватску, продао је свој удео у фирми и пројекат у Турској, и тако зарадио милион евра.

Навео је да је новац зарадио и преко фирме регистроване на кућној адреси, да је од очеве зараде купио стан, пет година био је запослен у тиролској влади, а да је и у једној основној школи предавао веронауку, пренела је агенција Хина.

У јучерашњој одбрани, Санадер је за заверу против њега, осим саоптужених, страначких колега и Државног тужилаштва, поново оптужио и медије за које је рекао да су га осудили пре судског поступка.

Он је на два претходна рочишта одбацио оптужбе да је у "заједничко деловање" повезао страначког благајника, портпарола и власницу "Фими медије".

Али, оптужбе које се стављају на терет њему и колегама из ХДЗ-а, признали су благајник ХДЗ-а Младен Баришић, бивша благајница Бранка Павошевић и власница "Фими медије" Невенка Јурак.

Санадер каже да је жртва политичког прогона који је главном државном тужиоцу Младену Бајићу наложила његова (Санадерова) наследница Јадранка Косор и тврди да га је лажним сведочењем инкриминисао бивши ХДЗ-ов генерални секретар Јарњак, који је у "последњем трену" од осумњиченог постао сведок.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи