Јесење заседање ОЕБС-а у Будви

ОЕБС бити посвећен сарадњи у Медитерану, рекао Ранко Кривокапић на отварању јесењег заседања те организације. Парламентарци треба да буду мисионари сарадње, истакао председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Председник Парламентарне скупштине Организације за европске безбедност и сарадњу (ОЕБС) Ранко Кривокапић рекао је, на отварању јесењег заседања те организације, да је задатак парламентараца да разбијају предрасуде и поделе.

Кривкапић је, на сесији посвећеној актуелним питањима на Медитерану, рекао да ће ОЕБС бити посвећен сарадњи у тој регији.

"За све нове изазове треба спремити вредносне, организационе и укупне капацитете наше организације. Препознавајући изазове, али и потенцијале медитеранске регије, оснивачи ОЕБС-а намеравају да постакну развој узајамно корисне сарадње медитеранских земаља у различитим областима економске сарадње", казао је Кривокапић у Будви.

Према његовим речима, парламентарци треба да буду мисионари сарадње.

"Наш задатак је да помогемо разбијању предрасуда и подела између цивилизација Истока и Запада, ислама и хришћанства", навео је Кривокапић.

Он је казао да је арапско пролеће понудило наду да се отвара нови корак у парламентарној демократији, у сфери људских права и осталих слобода, преносе подгорички медији.

И данас су очи читавог света уперене у Медитеран - Египат, Либију и Сирију. Они, који су сумњичаво вртели главом и изражавали неверицу у револуционарни потенцијал арапских нација, били су у криву због властиитих предрасуда и незнања, казао је Кривокапић.

Кривокапић сматра да ОЕБС има обавезу да подржи демократске енергије арапског света.

Ови процеси нису само шанса за арапски Медитеран. Проширења и јачања демократије на Медитерану су историјска шанса и један од највећих изазова ОЕБС-а, рекао је Кривокапић.

На тродневном јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Будви учцествују представници парламената 57 чланица те организације.

Јесења седница биће посвећена улози ОЕБС-а у промоцији заштите људских права, тероризму и транснационалним претњама, безбедносним ефектима економске кризе и интеграцијама различитих друштава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи