Читај ми!

Хрватска не одустаје од тужбе за геноцид?

Хрватска не одустаје од тужбе за геноцид коју је 1999. поднела против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, пише ријечки "Нови лист". Мркић: Прво да Хрватска повуче тужбу, па ће Србија повући контратужбу.

Хрватска неће повући тужбу за геноцид против Србије поднету 1999. године, а за коју се Међународни суд правде у Хагу 2008. прогласио надлежним, пише ријечки Нови лист.

Позивајући се на незваничне информације, лист тврди да је хрватска влада о томе донела одлуку која се заснива на два основна разлога одустајања од повлачења упркос, како се наводи, томе што је та опција разматрана готово две године.

"Као прво, у Банским дворима закључили су да услови које би Србија требало да испуни за повлачење тужбе, а које је углавном формулисала министарка спољних послова Весна Пусић, ипак нису довољни за тако крупан потез", наводи лист.

Додаје се да не може неко бити тужен за геноцид, дакле најтеже могуће кривично дело, а онда од те тужбе да одустане на основу добијених информација о несталим особама.

"То није адекватна компензација и зато настављамо с нашом тужбом, па шта буде", пише лист позивајући се на извор из Владе Хрватске.

Подсећа се да је могућност повлачења тужбе за геноцид Пусићева најавила почетком прошле године.

Била је, додаје се, то једна од њених првих иницијатива након што је преузела дужност министарке спољних послова.

Лист наводи да је, осим решавања питања 1.100 хрватских држављана несталих током рата, Србији као услов поставила договор о повратку опљачканих културних добара и о процесуирању осумњичених за ратне злочине. Ипак, кључним је, како се наводи, сматран проблем несталих.

У хрватској тужби, подсећа лист, наводи се да је Србија у раздобљу између 1991. и 1995. директно контролисала јединице које су на подручју Книна, источне и западне Славоније и Далмације извршиле етничко чишћење хрватских држављана, што је резултирало "великим бројем прогнаних, убијених, мучених или бесправно заточених".

Стога је Хрватска затражила да јој Србија, као правна наследница Савезне Републике Југославије, надокнади штету учињену кршењем међународног права, у износу који Суд процени.

"Први пут су направљени озбиљни кораци и пред нама су очито озбиљни помаци, што отвара простор за разговор о могућем повлачењу тужби за геноцид. Кад ћемо се у питањима несталих битно помакнути с места и приближити се решењу, онда смо и близу тога да можемо да разговарамо по повлачењу тужбе", изјавила је Весна Пусић у априлу након загребачког састанка с Александром Вучићем, потпредседником Владе Србије.

Два месеца касније министарка је поновила да се интензивно ради на проблемима који су истакнути као услови за повлачење тужбе, а да би јасну слику "требало имати у идућа два месеца".

Лист наводи и да је други разлог за одлуку да се настави с тужбом за геноцид процедуралне природе.

"Наиме, поједини процесни рокови су се приближили. Већ у октобру Хрватска и Србија треба да Међународном суду правде доставе попис својих сведока, а у првој половини 2014. године започеће њихово саслушавање пред Судом. Стога је Влада одлучила и ко ће Хрватску правно заступати у овом процесу", наводи лист који незванично сазнаје да ће то бити Весна Црнић Гротић, професорка Правног факултета у Ријеци.

Њено званично именовање очекује се у наредних десетак дана, пише ријечки Нови лист.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи