Читај ми!

Нема одлагања примене ћирилице

Одбачен предлог за одлагање постављања двојезичних натписа на зградама јавних институција у Вуковару. Премијер Хрватске Зоран Милановић спреман на разговор о двојезичним таблама у Вуковару, али наглашава да Штаб вуковарских бранитеља није изнад закона.

Хрватска влада одбацила је предлог који су поднели саборски заступници за одлагање постављања двојезичних натписа на зградама јавних институција у Вуковару до наредног пописа становништва.

Предлог трећине заступника Сабора је одбачен са образложењем да је супротан одредби Закона о правима националних мањина и међународним повељама о заштити мањина и њихових језика у Хрватској.

Премијер Зоран Милановић је, на почетку седнице Владе, која је била отворена за медије, рекао да је Хрватска на сваком делу своје територије правна држава.

Он је, поводом поновног скидања двојезичних плоча у Вуковару протеклих дана, рекао да му је жао ако некоме смета што се друго писмо користи на јавним зградама, али да око тога нема избора.

"Ово што радимо, радимо зато што то желимо. Као што се као Хрват залажем за права мањина, тако се и у БиХ залажем за права оних који су у мањини. Имамо исте критеријуме код куће и у иностранству", рекао је Милановић.

Хрватски премијер је рекао да му је жао ако то некоме смета. "Ни на жалост, ни на срећу, то тако мора да функционише", поручио је Милановић.

Хрватски премијер је изразио спремност да разговара са представницима "Штаба бранитеља Вуковара" иако, како је рекао, сматра да је "тај појам више из рата него из мира".

"Не свиђа ми се тај појам 'штаб', јер то је војни појам. Мислим да ћемо сутра разговарати. Ту се ништа битно не може променити. Можемо људски разговарати, али с људима из Вуковара, а не са онима који долазе са стране", навео је премијер, истакавши да се разговарати може, али да је "закон - закон".

Мишљење Владе на захтев трећине заступника да се одложи постављање двојезичних натписа на јавним институцијама у Вуковару до наредног пописа становништва, образложио је министар управе Арсен Баук.

Он је објаснио да Влада не може да прихвати предлог једне трећине саборских заступника, јер је тај предлог супротан одредби Закона о правима националних мањина, као и међународним повељама о заштити мањина и њихових језика.

"Године 2004. Хрватска је склопила неколико билатералних споразума којима се обавезала да ће штитити мањине, између осталих и са Србијом и Црном Гором", рекао је Баук и додао да је Вуковар упркос непостојању законске обавезе својим статутом то право прописао српској националној мањини. Он је подсетио на одлуку од 14. јула 2009. године.

Баук је рекао да је у последњем извештају о мониторингу ЕУ, Европска комисија поздравила напоре за равноправну примену ћирилице у Вуковару и додао да Влада сматра да је предлог саборских заступника противан Уставу и другим законима, конвенцијама и споразумима.

"Сматрамо да је предложени закључак противан и Декларацији о Домовинском рату", рекао је Баук и додао да би истог мишљења била и влада од 2004. до 2011. године, а сада су, како је рекао, потписници оваквог предлога, али је додао да је "то њихов проблем".

Срби у Вуковару стекли су право на двојезичност након што су подаци последњег пописа становништва показали да их у том граду живи више од једне трећине.

Међутим, пре више од месец дана ћириличне табле на јавним институцијама у том граду су постављене уз инциденте и протесте бранитеља, а ових дана су поново скинуте четири од укупно пет двојезичних плоча. У њиховом скидању учествовали су и припадници полиције.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи