Читај ми!

Црна Гора, контрола државних предузећа

Полиција у Црној Гори почела контролу свих државних фирми. Реч је о редовној контроли, поручују из полиције. Европска комисија забринута због мањка резултата у борби против корупције на високом нивоу у тој држави.

Црногорска полиција почела је контролу пословања свих предузећа која су у већинском власништву државе, преносе подгорички медији.

Како се наводи, службеници Одељења за сузбијање привредног криминала већ су узели део пословне документације за проверу рада подгоричке компаније Плантаже.

Пошто ће бити контролисане све фирме у којима је већински пакет акције у државном власништву, то значи да ће се поред Плантажа испитати да ли су незаконито пословале Електропривреда Црне Горе, Лука Бар, Железничка инфраструкутура, Железнички превоз, Јадранско бродоградилиште, Институт Симо Милошевић, Будванска и Улцињска ривијера.

Из полиције је наведено да контрола није почела након подношења пријава због неправилности у начину руковођења неке државне фирме, већ се ради о редовној контроли пословања свих предузећа у којима је држава већински власник.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић раније је најавио одлучну борбу против корупције у државном сектору, наводећи да је већ у току више провера.

"Полиција проверава пословање више предузећа у којима је држава доминантан или већински власник, а ради се и на проверама евентуалних коруптивних радњи у неколико државних органа", рекао је Коњевић.

Борба против корупције без резултата

Европска комисија је, у нацрту извештаја о напретку Црне Горе за ову годину, навела да је забринута због недостатка мерљивих резултата у борби против корупције на високом нивоу.

Како је објавио подгорички Дан, Комисија је истакла да реформа правног оквира, који регулише изборни процес, мора бити доведена до краја ради јачања поверења јавности у резултате избора и рад институција.

Према нацрту извештаја Комисије, Црна Гора је упозорена да мора поштовати правила из Споразума о стабилизацији и придруживању када је у питању однос према Комбинату алуминијума Подгорица.

Препоручује се и јачање контролне функције црногорског парламента, посебно након што парламентарна истрага о афери "Снимак" није довела до конкретних закључака.

Како Дан преноси, у нацрту извештаја констатује се добар ток приступних преговора Европске уније и Црне Горе, као и да су акциони планови за поглавља 23 и 24, које је Подгорица већ доставила, добри.

Шеф јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Европске комисије Дирк Ланге рекао је раније да ЕУ тражи конкретне резултате у борби против корупције и организованог криминала у Црној Гори, јер је то потребно за испуњавање услова у оквиру поглавља 23 и 24.

Црну Гору у децембру очекује отварање преговарачких поглавља 23. и 24, која је Брисел раније означио као кључна за даљи европски пут те државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи