Дан жалости у Македонији

Због погибије петнаесторо туриста у бродској несрећи на Охридском језеру у Македонији је Дан жалости. Влада Бугарске прогласила је понедељак Даном жалости. Сви погинили били су држављани Бугарске. Кривичне пријаве против власника и помоћника капетана брода.

У Македонији је Дан жалости због утапања 15 туриста у Охридском језеру. Влада Бугарске прогласила је понедељак Даном жалости. Званична бугарска агенција БТА јавља да су сви  погинили били бугарски држављани. Углавном је реч о пензионерима из градића Пирдоп, Златица и Челопеч.

Македонско министрство унутрашњих послова саопштило је да први резултати истраге несреће на Охридском језеру, указују да је узрок бродолома било пуцање сајле која повезује кормило са бродском крмом.

Како је саопштено, пуцање сајле је довело до наглог окретања брода удесно, па су путници по инерцији прешли на другу страну брода, који се због тога накривио, напунио водом и потонуо.

МУП је саопштио да се у тренутку несреће брод "Илинден" налазио на 200 до 300 метара од брда код кампа Елешец и да је након потапања био на дубини од шест до седам метара.

Очевици су полицији рекли да је "нешто пукло" у унутрашњости брода и да су рониоци накнадно установили да је пукла сајла.

Бугарски преседник Георги Прванов  је с македонским председником Ђорђем Ивановим посетио преживеле у несрећи.

Шест особа је повређено, од којих су четири већ пуштене на кућно лечење. Тела погинулих налазе се на одбукцији у Скопљу и још није утврђен њихов идентитет, иако су бугарски медији већ објавили списак једанаесторо погинулих.

У међувремену, македонска влада одржала је ванредну седницу на којој су ресорни министри поднели извештај о ситуацији и о евентуланим разлозима бродске несреће.

Кривичне пријаве против власника и помоћника капетана брода

Министарство унутрашњих послова Македоније поднело је данас кривичне пријаве против власника и помоћника капетана туристичког брода, који је јуче потонуо у Охридском језеру, у несрећи у којој је страдало 15 бугарских туриста.

Кривичне пријаве су поднете против Сотира Филеског, власника и капетана више од 70 година старог брода "Илинден", који је коришћен за туристичке обиласке језера и против помоћника капетана брода Владка Јустиниатноског, због основане сумње да су починили тешко кривично дело угрожавања безбедности у саобраћају, изестили су македонски медији.

Филески и Јустиниатноски, који су се такође налазили на броду у тренутку несреће, спасени су јуче и најпре послати у болницу, а потом ухапшени и изведени пред истражног судију.

Основни суд у Охриду је првооптуженом Филеском одредио притвор у трајању од 30 дана.

Од шесторо повређених, четворо је пуштено на кућно лечење, а преостало двоје, који нису у животној опасности, задржано у болници.

Према информацијама македонске владе, у тренутку несреће на броду је било 57 путника и чланова посаде, док је брод био регистрован за 45 путника.

Незванични извори преносе да су на њему била само два прслука за спасавање.

Тела погинулих налазе се на одбукцији у Институту за судску медицину у Скопљу, а бугарски медији су већ објавили имена једног броја жртава.

Преживели бугарски туристи синоћ су специјалним авионом пребачани у Софију.

Македонски министар за транспорт и везе Миле Јанакиески поднео је оставку из моралних разлога.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи