Бањалучки студенти против НАТО вежбе

Због почетка војне вежбе НАТО, протестују студенти и професори у Бањалуци јер, како кажу, вежба угрожава демилитаризацију Босне и Херцеговине.

У касарни Козара у Бањалуци почела је војна вежба НАТО-а под називом "Здружени напор" што је први пут да НАТО организује овакву вежбу ван својих граница.

Бањалучки студенти и професори најавили су да ће, због одржавања вежбе протестовати, јер се залажу за демилитаризацију Босне и Херцеговине.

"Апсолутно сам на страни свих који се залажу за демилитаризацију не само Босне и Херцеговине већ и целог Балкана", рекао је декан Универзитета у Бања Луци Станко Станић.   

У наредних 14 дана око 500 војника из 16 земаља НАТО-а и Партнерства за мир увежбаваће систем веза.

Процењује се да ће вежба коштати шест милиона конвертибилних марака.

Амерички војни аташе у БиХ Мајкл Шлајхер на церемонији отварања вежбе у четвртак рекао да ово представља много више од комуникацијске вежбе, истичући да присуство НАТО војника овде означава велико достигнуће у историји Оружаних снага БиХ.

Шлајхер је истакао и да вежба почети са врло важним задацима, који су дизајнирани да се унапреди интероперабилност комуникације и дељење информација.

Амерички војни аташе у БиХ навео је и да су САД поносне на рад са Оружаним снагама БиХ, и навео да се радује континуираној сарадњи која ће помоћи да БиХ развију војне снаге које су способне за сусретање са изазовима у 21. веку.

Главни део вежбе одвијаће се на локацији касарне "Козара", а вежба ће се истовремено одржавати у Данској и Холандији, где ће бити смештен део снага из НАТО-а и чланица "Партнерства за мир".

Војна вежба НАТО снага ће трајати до 17. септембра, а први пут се одржава у земљи која није члан НАТО.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи