БиХ, усвојен закон о матичном броју

Једногласном одлуком Већа министара БиХ усвојене измене и допуне Закона о јединственом матичном броју грађана, који није био на снази од 12. фебруара ове године.

Веће министара Босне и Херцеговине је на седници у Сарајеву једногласно усвојило измене и допуне Закона о јединственом матичном броју грађана, који није био на снази од 12. фебруара ове године.

Предлагач закона је Министарство цивилних послова БиХ, а према закону укупно ће бити девет регистрационих подручја, у Федерацији БиХ пет, Републици Српској три и Брчко дистрикту једно.

Законом је дефинисано да ЈМБГ, који је издаван према досадашњим прописима, не подлеже променама, саопштено је из Већа министара.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је након седнице Већа да је задовољан усвајањем предлога закона и додао да очекује његово усвајање на сутрашњој седници Представничког дома Парламента БиХ по хитном поступку.

"Мислим да се након дугих расправа дошло до решења које задовољава све стране у БиХ. Тај закон је усклађен са Уставом БиХ и истовремено решава проблеме грађана. Било је време да покажемо да смо зрели за доношење крупних одлука и овако важних закона", рекао је Новић, а пренео Дневни аваз.

Председавајући Већа министара БиХ Вјекослав Беванда је после седнице рекао новинарима да је овај закон утврђен и по хитном поступку упућен Парламенту БиХ да би сутра био разматран.

Задовољан је што је Веће министара коначно дошао до једногласних решења која су, уз присуство свих чланова, усвојена.

Беванда очекује да ће предлог "проћи" у оба дома државног парламента, пренела је агенција Фена.

Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцењује да је добро да је постигнут консензус у Већу министара, али и напомиње да ће та "прича" бити завршена тек након гласања у парламенту БиХ.

"Надам се да ће и ова прича, која је изазвала приличне турбуленције у БиХ, бити завршена", рекао је Радојичић, али је додао да "овде, све док се ствар не заврши са потпуним гласањем у оба дома Парламентарне скупштине, не може бити сигурно како ће се ко понашати и да неко неће променити мишљење", пренела је Фена.

Бошњачка Странка демократске акције (СДА) осудила је предлог измена закона о ЈМБГ.

"Предлог закона представља беспоговорно прихватање ултиматума српских политичких странака", пише у саопштењу највеће опозиционе странке у БиХ, пренела је агенција Хина.

Због неусвајања закона о јединственом матичном броју, у Сарајеву су претходних месец дана организовани масовни протести грађана.

Закон о јединственом матичном броју Веће министара је више пута слало у парламентарну процедуру, али од фебруара до данас није био усвојен.

Веће министара БиХ је у међувремену усвојило привремену одлуку о матичном броју, како би новорођене бебе биле уписане у књигу рођених, док закон не буде усвојен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару