НАТО вежба у Бањалуци

У Касарни "Козара" у Бањалуци свечано отворена вежба НАТО-а и Оружаних снага БиХ "Здружени напор 2009" која ће трајати до 17. септембра.

НАТО вежба "Здружени напор 2009", у организацији америчке команде за Европу и Министарства одбране и оружаних снага Босне и Херцеговине, званично је почела у бањалучкој касарни "Козара".

Војна вежба НАТО снага ће трајати до 17. септембра, а први пут се одржава у земљи која није члан НАТО.

Обраћајући се присутнима на церемонији отварања вежбе, амерички војни аташе у БиХ Мајкл Шлајхер је рекао да ово представља много више од комуникацијске вежбе, истичући да присуство НАТО војника овде означава велико достигнуће у историји Оружаних снага БиХ.

"Ово је знак онога шта је могуће, ако се концентришемо и радимо на ономе што су наши заједнички циљеви и ако се фокусирамо на оно што нам је заједничко уместо на оно што нас раздваја", нагласио је Шлајхер.

Рекао је и да ће вежба почети са врло важним задацима, који су дизајнирани да се унапреди интероперабилност комуникације и дељење информација.

"Фокус вежбе иде даље од ових циљева, а то је да развије пријатељства и партнерства која могу бити много кориснија у будућности на заједничким задацима и да подигнемо разумевање између наших култура и војски", рекао је амерички војни аташе.

Истакао је да су САД поносне на рад са Оружаним снагама БиХ, наводећи да се радује континуираној сарадњи која ће помоћи да БиХ развију војне снаге које су способне за сусретање са изазовима у 21. веку.

Руководилац свих активности у вези са реализацијом вежбе, бригадни генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић је рекао да је уверен да извођење вежбе даје могућност свим учесницима да се боље упознају и да заједно решавају све постављене задатке.

"За војнике је веома битна комуникација, веза и разумевање и зато ова вежба има своју специфичну тежину", рекао је Вуковић. Додао је да ће вежба бити завршена 17. септембра, у присуству најзначајнијих државних, војних и политичких представника БиХ и ентитета, као и представника међународне заједнице у БиХ, а очекују се и бројне делегације, које ће посетити учеснике војне вежбе, међу којима и из Србије, Црне Горе и Хрватске.

У вежби учествује око 750 војника из 16 земаља НАТО и снага БиХ. Главни део вежбе одвијаће се на локацији касарне "Козара", а вежба ће се истовремено одржавати у Данској и Холандији, где ће бити смештен део снага из НАТО-а и чланица "Партнерства за мир".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи