Читај ми!

Марш мира за сребреничке жртве

У знак сећања на жртве из Подриња које су убијене у јулу 1995. године, учесници "Марша мира" кренули ка Сребреници. Учесници марша ходаће три дана, до 11. јула, када ће колона стићи у Сребреницу на обележавање 18. годишњице злочина у том граду.

Неколико хиљада људи кренуло је јутрос у "Марш мира, Сребреница 2013", шумском рутом дугачком више од 100 километара, којом су у јулу 1995. Сребреничани покушавали да побегну на слободну територију од Војске Републике Српске.

Учесници марша ходаће три дана, до 11. јула, када ће колона стићи у Сребреницу на обележавање 18. годишњице злочина у том граду, где је убијено више од 8.000 муслимана.

Ова манифестација се одржава од 2005. године, а прошле године је пешачило око 8.000 учесника.

У Меморијалном центру Поточари код Сребренице, 11. јула биће укопана идентификована тела убијених Сребреничана.

Сутра ће испред зграде Председништва БиХ у Сарајеву бити организован последњи испраћај посмртних остатака идентификованих Сребреничана који ће бити превезени у Сребреницу.

Испраћају ће присуствовати два члана Председништва БиХ, Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, представнице удружења Мајке Сребренице, званичници Парламентарне скупштине БиХ, Савета министара БиХ, Парламента Федерације БиХ, Владе Федерације БиХ, представници Кантона Сарајево и верски поглавари.

У Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице до сада је укопано и идентификовано 5.657 особа.

У знак сећања на злочине у Сребреници, у Федерацији БИХ ће бити проглашен Дан жалости. Као дан сећања на геноцид 11. јул се обележава и у европским земљама, у складу с одлуком Европског парламента.

Иначе, у Сребреници су у јулу 1995. године, јединице Војске Републике Српске предвођене генералом Ратком Младићем, убиле, како се наводи у пресудама Хашког трибунала, око 8.000 Бошњака. Злочине у Сребреници Међународни суд правде у Хагу 2007. године је званично прогласио геноцидом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару