Јосиповић: Регион као део уједињене Европе

Хрватска ће се залагати да цели регион западног Балкана постане део уједињене Европе, јер је то наша будућност, изјавио хрватски председник Иво Јосиповић уочи посете БиХ. Ми се ипак најбоље познајемо, разумемо специфичне проблеме друштава која су прошла кроз трауме рата и транзиције, истиче Јосиповић.

Хрватски председник Иво Јосиповић уочи посете БиХ изјавио је да ће се Хрватска залагати да цели регион западног Балкана постане део уједињене Европе, јер је то, како је рекао, наша будућност.

Јосиповић у понедељак стиже у дводневну посету БиХ, прву након што је Хрватска и званично 1. јула постала 28 чланица Европске уније.

Он је изјавио да је намерно БиХ одабрао као своју прву спољну дестинацију, јер је то, како каже, потпуно природно.

"Хрватска и Босна и Херцеговина су две изузетно повезане земље, стабилност и напредак Босне и Херцеговине су у виталном интересу Хрватске. Довољно је погледати географску карту, и све вам је јасно. Више од две трећине границе Босне и Херцеговине су с Хрватском. То је сада постала европска граница и желим разговарати о новој шанси која се пружила у нашим односима", рекао је Јосиповић у интервјуу бањалучким Независним новинама.

Упитан да ли ће Хрватска сада, на неки начин, постати лидер региона, Јосиповић каже да не воли те спекулације о лидерству у региону, јер Хрватска нема амбицију да изграва тутора.

Хрватска има амбицију да помогне пре свега због соственог интереса, каже Јосиповић и додаје да нема земља на свету која жели да јој је у суседству неки озбиљан проблем или криза.

У том смислу ће, навео је он, Хрватска, као чланица Уније, сигурно заговарати интересе целе регије.

"Ми се ипак најбоље познајемо, разумемо специфичне проблеме друштава која су прошла кроз трауме рата и транзиције. Сигурно ћемо партнерима из ЕУ увек јасно рећи да ова регија треба да постане део уједињене Евроопе", рекао је Јосиповић.

Према његовим речима, стандарди су јасни, они су битни, јер стварају додатно поверење и одговорност сваке земље засебно.

"Али можемо помоћи да се створи атмосфера оптимизма, новог самопоуздања у делу Европе који је сувише пропао који заслужује стабилност и напредак", навео је хрватски председник.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару