Читај ми!

Хрватски капетани траже "Јадран"

Бивши капетани брода "Јадран" траже да Црна Гора "врати" Хрватској тај једрењак. Бивши школски брод Југословенске морнарице одједрио је 1990. из Сплита у састав Морнарице Војске Црне Горе.

Тројица од укупно шест бивших команданата школског брода "Јадран" Југословенске ратне морнарице (ЈРМ), који данас живе у Хрватској, оштро су критиковали државни врх те државе због његовог недовољног залагања да врате, како наводе, "најпознатији хрватски школски брод".

Сплитски дневник Слободна Далмација објавио је осврт на "Јадран" и његову судбину, подвлачећи тезу да је тај једрењак ЈРМ "1990. отела из његове матичне луке Сплит" и да од 2006. припада Морнарици Војске Црне Горе.

"Премда никад у историји нису изградили дословно ниједан брод, било војни, било трговачки, Црногорци, за разлику од Хрвата, знају да се диче поморском историјом и славним бродовима. Макар та историја и бродови 'нису' баш њихови", пише Слободна Далмација и подсећа да је Црна Гора излаз на море добила тек 1878, на Берлинском конгресу.

Лист који објављује изјаве три бивша команданта старог једрењака који су њиме заповедали у некадашњој ЈРМ - пензионисаних капетана бојног брода Стипа Лакоша, Анђелка Медића и Стјепана Бернардића, наводи да хрватски "председник (Иво) Јосиповић, такође Далматинац, има висок углед у Европи и региону, али да без његовог ангажмана од повратка брода неће бити ништа".

"То је питање које се само на највишим државничким нивоима може решити", уверен је Медић, док Бернардић, који је 1991. из ЈРМ прешао у Хрватску ратну морнарицу, наглашава да се "Јадран" у 80 година своје историје никада није насукао, "осим када су пре две године успели да га насукају Црногорци".

Како је пренео подгорички дневник Вијести, Бернардић је хрватском листу рекао да су "у Црној Гори бродови само умирали, а никада се нису градили".

"Чини ми се да је највећи проблем у нашем Министарству спољних послова", рекао је Бернардић сплитском дневнику.

Тиват је "Јадрану" 16. јула 1933. године био прва лука у домовини, Краљевини Југославији, у коју је нови брод стигао из Немачке, пишу Вијести.

Када је брод упловио, дочекали су га хидроавиони Поморског ваздухопловства Краљевине Југославије, барке мештана Боке и бродови Краљевске морнарице који су се затекли у тиватском Арсеналу.

Ипак, у тексту Слободне Далмације, коментаришући Вијести, пише да је у Тивту "Јадран" "само очишћен и испражњен од отпадних вода с путовања".

Нетачно је и да је ту "Јадран" само "улицкан и сређен, па неколико дана после упловио у Сплит". Брод је из Тивта за Сплит отишао тек 5. септембра 1933. године да би следећег дана у сплитској луци (на рођендан југословенског престолонаследника Петра II Карађорђевића), на великој церемонији био формално предат Краљевској морнарици Југославије.

У њену Флотну листу међутим, брод је званично уписан 19. августа 1933. године, и то у Тивту, констатују Вијести.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару