Читај ми!

Ускоро основ за Црногорски ријечник

До краја године Црногорска академија наука и умјетности објавиће регистар са више од 40.000 појмова и речи. То ће бити основ за израду "Рјечника црногорског народног и књижевног језика", пројекта које је почео још пре две године и који ће уважавати "актуелну граматику и правопис црногорског језика".

Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ) објавиће до краја године регистар са више од 40.000 речи које ће бити основ за израду првог "Рјечника црногорског народног и књижевног језика".

Како је Вијестима речено из ЦАНУ речник ће имати више томова и уважаваће актуелну граматику и правопис црногорског језика.

Рад на првом речнику црногорског језика почео је пре две године, али је интензивиран од априла набавком савременог скенера за књиге, који је новина не само у Црној Гори него и у свету. Такође, креиран је наменски софтвер према лингвистичким захтевима за дигиталну обраду.

"Користимо сва расположива средства да бисмо дигитализовали наше изворе, скратили смо на тај начин време и урадили оно што је предуслов да се ради речник- базу података", истичу из ЦАНУ.

Планирано је да се након почетка прве фазе, у којој је ангажовано шест стручњака, публикује регистар речи које ће у каснијој фази бити предмет лексикографске обраде и уређења одредница.

За реализовање овог пројекта, 2011. године формиран је Савет пројекта, за чијег је тада координатора изабрана професор др Татјана Бечановић.

У Савету су 17 истакнутих научника и стручњака из различитих области и то тело је донело одлуку да издање "Рјечника" буде ћирилично уз напомену да се у каснијим фазама може урадити и латинично издање јер, како се наводи, Црна Гора треба да негује и једно и друго писмо.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару