Читај ми!

Сарајево, нови протести због матичног броја

На мирним протестима у Сарајеву окупили се грађани незадовољни јер власти нису донеле измене Закона о јединственом матичном броју до 30. јуна. Грађани се позивају на бојкот плаћања рачуна јер власт од пореза добија плате. Протест окончан у вечерњим часовима.

Протест неколико хиљада грађана који су се данас окупили у Сарајеву, јер власти Босне и Херцеговине нису у траженом року, до 30. јуна, усвојиле Закон о јединственом матичном броју грађана, завршен је у вечерњим часовима, а демонстранти су поручили да неће одустати од захтева.

"Јединствени матични број (ЈМБ) је на врху пирамиде проблема у овој земљи. Од тога смо почели, а испод се налазе криминал и корупција те бројни други проблеми којима нема краја. Без обзира на веру, нацију или било коју другу припадност, сви у овој земљи делимо исте проблеме, зато смо уједињени у својим захтевима", рекао је један од активиста обраћајући се присутнима.

Порука овог скупа је и да је то истовремено протест против свих политичких странака у БиХ јер, како кажу, ниједна владина или невладина организација нема право да говори у име грађана.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је да су протести проекли у најбољем реду.

Активисти су позвали грађане да овог месеца не троше новац, да купују само оно што је нужно и да одложе плаћање дажбина.

Генерални секретар Савета министара БиХ Звонимир Кутлеша обавестио је раније све запослене да, због протеста испред зграде институција БиХ у Сарајеву, могу да напусте радно место.

У протестз су учестововали бројни културни радници и чланови академске заједнице, међу којима је био и Асим Мујкић, професор са Факултета политичких наука, који је рекао да је његов мотив доласка жеља да подржи сваки вид борбе против неправедних закона, а у овом случају да подржи доношење закона о ЈМБ.

Окупљени грађани испред Парламента БиХ узвикивали су "ЈМБГ" и "Отказ парламентарцима".

Протест у Сарајеву подржале су и придошлице из Сребреника, Лукавца, Тузле, Градачца, Мостара, Коњица, Зенице.

Активисткиња из Тузле Мина Зубан је рекла Фени да протестима у свим градовима Босне и Херцеговине грађани морају започети "коначни обрачун с неодговорном и корумпираном владајућом елитом".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару