Читај ми!

Хрватска у Европској унији

Европска унија од данас има још једног, 28. члана - Хрватску. После славља и ватромета, председник Иво Јосиповић био је домаћин и радног доручка за челнике држава региона, којем је присуствовао и председник Томислав Николић.

Тачно у поноћ, уз ватромет, Хрватска је постала 28. чланица Европске уније Свечано су подигнуте плаве заставе са златним звездама на граничним прелазима ка земљама Западног Балкана. После јучерашњег славља, председник Иво Јосиповић био је домаћин радног доручка за челнике држава региона. Доручку је присуствовао и председник Србије Томислав Николић који је бораовио у првој званичној посети Загребу.

Иво Јосиповић приредио је јутрос радни доручак за председнике из региона који су присуствовали свечаности проводом пријема Хрватске у ЕУ. Радни доручак је био неформалан, без истицања државних ознака, а Јосиповић је окупио председнике Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније, Албаније, као и Косова.

Председници су седели "по приоритету", односно по датуму ступања на дужност.

Председници држава Западног Балкана договорили су на радном доручку да оваква врста сусрета постане стални неформални формат у оквиру којег ће разматрати ствари од заједничког интереса.

На првом наредном састанку - какав је данас одржан без истицања државних ознака - саговорник председника из региона могао би да буде председник Француске Франсоа Оланд, рекао је Јосиповић.

Према његовим речима, данас су се искристалисала три важна подручја која ће бити предмет рада ове иницијативе у будућности: проширење ЕУ и подршка Хрватске и Словеније том процесу, заједнички регионални инфараструктурни пројекти и решавање отворених питања која тиште регију.

Хрватски председник је истакао да са много оптимизма, који су исказали и његови данашњи гости, гледа на европску перспективу Западног Балкана.

Јутрошњи састанак заједничка је иницијатива председника Хрватске и Словеније као вид подршке регионалном проширењу Уније. Такву поруку Јосиповић је послао и синоћ на свечаној вечери у Загребу.

"Желим да вам поручим да ћемо вашу европску перспективу подржавати свим нашим снагама. Хрватски интерес да сви заједно живимо у зони мира и напретка остаће један од наших најважнијих политичких циљева", поручио је Јосиповић.

Високим званицама из Европе и света, међу којима су били председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић и шеф српске дипломатије Иван Мркић, наздравио је и хрватски премијер Зоран Милановић.

"Дижем ову чашу и у знак позива на заједнички отпор сејању страха од других и од другачијих, на то се своди наше разумевање Европе, чисто срце, а не страх, сарадња, а не сумњичавост, прихватање, а не гетоизација, покушај разумевања, а не априорно осуђивање, упознавање, а не предрасуде", рекао је Милановић обраћајући се званицама.

Председници Европског савета Херман ван Ромпеј и Европске комисије Жозе Мануел Барозо пожелели су добродошлицу Хрватској и на хрватском рекли: "Честитам, Хрватска!".

Ромпеј је, пожелевши добродошлицу Хрватској, подсетио на њене нове одговорности према региону, у којем он треба да буде пример.

"У новијој историји Западног Балкана улазак ваше земље прдставља прекретницу на путу према заједничкој будућности. Представља живот у заједнисству, у миру и благостању. Протеклих сте месеци заједно са Словенијом храбро пребродили препреке, а тако је било и са БиХ. На том истом путу Београд и Приштина такође су постигли историјски споразум. Верујем да ће бити још позитивних корака", рекао је Ромпеј.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару