Барозо: Испунити обећања кандидатима за ЕУ

Европска унија мора поштовати обећање дато земљама које желе да постану чланице ЕУ, изјавио, председник Европске комисије Жозе Барозо. Проширивање међутим, како је истакао, може уследити тек када кандидати буду спремни за одговорности које проистичу из чланства.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је у Бриселу да Европска унија "мора поштовати обећање дато земљама кандидатима које желе да постану чланице ЕУ".

У смерницама за рад Европске комисије у идућих пет година очекиваног новог мандата, Барозо је то образложио чињеницом да је улазак нових чланица у Европску унију "знатно ојачао Унију, исто као и одбрану мира и стабилност европског континента".

"Проширивање на нове чланице, међутим, може уследити тек када саме земље кандидати буду спремне да преузму одговорности које проистичу из чланства", навео је Барозо.

Барозу је на конференцији за новинаре постављено питање о томе да ли сматра да је током досадашњег деловања Европске комисије дошло до извесног застоја у проширивању. Такође, затражен је и његов став о томе како да се поправи ситуација с "блокадом придруживања Хрватске због спора са Словенијом", Македоније "због спора с Грчком" и "Србије због става Холандије".

Челник извршног тела ЕУ је одговорио да је "Комисија учинила све у својој моћи да се испуне обавезе према земљама које у Европи траже своју будућност". Подвукао је, међутим, да се одлуке доносе једногласно и да Европска комисија, мада чини све да се препреке превазиђу, не може преузети одговорност која припада чланицама Уније.

Председник Европске комисије је предочио и да "проширивање није неограничени процес". "Нашим суседима који неће постати чланице ЕУ морамо предложити убедљиве алтернативе које ће задовољити њихове интересе и Европску унију јер Европска унија има превасходну дужност да шири слободу, мир и напредак у свом суседству".

Барозо који очекује да Европски парламент потврди његов избор за председника Европске комисије, нагласио је у документу достављеном политичким групама Парламента да је основно извући ЕУ из кризе и очувати европски модел социјалне тржишне привреде.

Нагласио је и да се постојаним економским развојем мора подстаћи отварање нових радних места и кренути у решавање садашње социјалне кризе и раста незапослености. "Удвостручићу напоре за стварање амбициозне Европе која ће грађане ставити у жижу свог пројекта и обезбедити да европски интереси и вредности буду вредновани у свету", рекао је Барозо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи