Споразум Хрватске и БиХ о граничном прелазу

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић и председник Савета министара БиХ Вјекослав Беванда потписали Уговор о граничним прелазима и Споразум о пограничном промету. Споразум омогућава лакши прелазак грађанима обе земље који живе у појасу до пет километара с обе стране границе.

Хрватска и Босна и Херцеговина потписале су у Бриселу међудржавне уговоре који ће омогућити неометан проток људи и робе од 1. јула када Хрватска постане чланица Европске уније.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић и председник Савета министара БиХ Вјекослав Беванда потписали су Уговор о граничним прелазима и Споразум о пограничном промету.

Истовремено су заједничку изјаву о тумачењу и примени Споразума о слободном транзиту кроз територију Хрватске у Луку Плоче, као и кроз територију БиХ у Неуму потписали шефови дипломатија две земље Златко Лагумџија и Весна Пусић.

Овим споразумима, о којима је договор постигнут уз помоћ Европске комисије, биће успостављени међународни гранични прелази "Метковић 2-Бијача" и "Градишка", на северу.

Ти прелази ће бити опремљени за санитарну и ветеринарску инспекцију и преко њих ће моћи да се обавља промет робе.  У случају потребе, биће изграђен још један такав прелаз - "Личко Петрово Село-Изачић", код Бихаћа. 

Споразум о пограничном промету предвиђа лакши прелазак грађанима обе земље који живе у појасу до пет километара с обе стране границе, а остављена је могућност да се то накнадно прошири до 30 километара.

Кроз "неумски коридор" ће из једног у други део Хрватске моћи да се траспортује роба биљног и животињског порекла у запечаћеним камионима.

Промет робе из БиХ до хрватске луке Плоче и даље у треће земље уређен је по узору на решење којим је с Русијом, преко територије Европске уније, повезана руска енклава Калињинград.

БиХ ће преко луке Плоче моћи да извози све производе, док ће се у БиХ, преко Плоча моћи да увози само она роба за коју је дозвољено да се увози у Европску унију.

Министарка Пусић је изјавила да Хрватска сада "улази у ЕУ, али се не селимо - остајемо географски тамо где смо и били... за нас су стабилност и напредак региона један од највећих циљева". 

Беванда је рекао да "потписивање ових споразума омогућава наставак нормалног живота људи и привреда и у БиХ, и у Хрватској".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару