Читај ми!

Додик: БиХ одавно почела да атрофира

Босна и Херцеговина одавно почела да атрофира и одржава се интервенцијом међународног фактора, оценио Милорад Додик. РС и Федерација су примарни фактори одлучивања у свему, јер БиХ нема ниједног директно бираног функционера, истиче Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Босна и Херцеговина одавно почела да атрофира и да се сада одржава интервенцијом међународног фактора.

"Босна је давно зачела атрофију и одржава се интервенцијом међународног фактора и њиховим укључивањем", рекао је Додик у интервјуу за бањалучки Глас Српске.

Додик тврди да је кључно питање "има ли Босне", а не да ли још постоји владајућа "шесторка" на државном нивоу.

"Морамо знати да је БиХ сложена, састављена земља и да нема директно бираног ниједног функционера БиХ. Зато су Српска и Федерација БиХ примарни фактори одлучивања у свему. Не може се направити јединство од шест различитих политичких партија које су на различитим платформама добили изборе. То је немогуће", навео је Додик.

Према његовим речима, све кризе у БиХ су последица непоштовања Устава и Дејтонског мировног споразума и намере да се створи нова пракса која би била основ за дефинитивно преструктурирање саме БиХ.

Коментаришући то што Српска демократска странка није подржала закључке Народне скупштине РС о тзв. талачкој кризи у Сарајеву, Додик је навео да је то "политичка игра у којој је СДС изабрала да изађе из приче о споразуму између СНСД-а и СДС-а" о заједничком политичком деловању на државном нивоу.

"Ми нећемо имати обавезу према СДС-у ни у чему. Прекршили су споразум. Примарно питање је била БиХ и положај РС у њој. Имали смо договор и они нису поштовали тај договор. Кренули су у политичку тучу. Ми немамо више никакве обавезе према СДС-у. Сами су себе искључили и сви ранији кадровски договори неће бити поштовани", истакао је председник РС и СНСД-а.

Додик је навео да то не значи да платформа о политичком деловању две странке на државном нивоу више не важи, додавши да ће она "прећутно" важити у неким питањима.

"Поново ћу се кандидовати за председника"

Милорад Додик је поручио да ће поново бити кандидат за председника Републике и да ће те изборе и добити.

Како је навео, покушава да разговара са свима, да разуме проблеме и да свој посао ради одговорно да Република Српска буде стабилна.

На тај начин он је опозицији у Српској, али и бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, који је недавно рекао да председник Српске ускоро одлази, поручио да се то неће догодити.

"Ако је мислио да одлазим заједно са РС из БиХ, ја се слажем с њим. Ако је мислиио да одлазим у политичком смислу, грдно се вара. Среман сам на мирно раздруживање. Само нека ми каже место и време", закључио је Додик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару