Изетбеговић против хрватског ентитета

Ко год помене трећи ентитет и Херцег-Босну, наставља заговарање злочиначког подухвата којем је у Хагу изречена пресуда, поручио члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић у Мостару.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић одбацио је у Мостару сваку могућност успостављања хрватског ентитета у БиХ, додајући да та иницијатива представља "заједнички злочиначки подухват", којем је у Хагу изречена пресуда.

"Био је то удружени злочиначки подухват херцеговачких Хрвата са Туђмановим режимом. Од сада, ко год помене трећи ентитет и Херцег-Босну, наставља заговарање тог злочиначког подухвата", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић, који је и заменик председника Странке демократске акције (СДА) у суботу је, на свечаности посвећеној тзв. армији БиХ у Подвележју, недалеко од Мостара, рекао да је хашка пресуда заслужена, јавила је агенција Хина.

"Не радујемо се ничијем јаду, али су га заслужили. Рекао сам пре две године да ће Босна брже или спорније ићи ка ЕУ и напретку, а они ће ићи у Хаг. То су и заслужили", додао је бошњачки члан Председништва БиХ.

Према његовим речима, Мостар је постао град - случај када су, како је рекао, "1993. године срушили 600 година стар мост, отварањем концлогора за Бошњаке, њиховим протеривањем и коришћењем верских симбола за показивање доминације".

Мостар се неће престројити на штету Бошњака, рекао је Изетбеговић.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је истим поводом оценио да су Мостар и Херцеговина превише важни за Бошњаке у БиХ.

"У Херцеговини се решава бошњачко питање. У Мостару, посебно је бошњачко питање", рекао је Кавазовић.

Он је, говорећи о актуелним преговорима око тражења политичког решења за Мостар, истакао да ће Бошњаци "увек, у пресудном тренутку, устати на ноге и одбранити своју слободу".

Бошњачка удружења ратних ветерана, проистекла из тзв. армије БиХ, организовала су обележавање 21. годишњице победе над, како је наведено, "српским агресором у долини Неретве, кога су у заједничкој операцији 'Чагаљ' подржале удружене јединице Хрватског већа одбране, Хрватске војске и Хрватских одбрамбених снага ".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару