Читај ми!

Дерипаска тражи арбитражу за КАП

Сувласник Комбината алуминијума у Подгорици Олег Дерипаска, оспорио право црногорској влади да покрене стечајни у тој компанији, уз претњу да ће покренути међународну арбитражу. Дерипска тражи повраћај више од 90 милиона евра уложених у Комбинат.

Руска компанија "Ен плус група", на чијем је челу Олег Дерипаска, оспорила је право црногорској влади да покрене стечајни поступак у Комбинату алуминијума у Подгорици (КАП), уз претњу да ће наплатити своја наводна потразивања, ако треба, и међународном арбитражом.

Централно-европска алуминијска компанија (ЦЕАЦ), ћерка компанија "Ен плус групе", која је сувласник КАП-а, заједно са црногорском владом, од 2005. године до сада се понашала индиферентно, или сасвим негативно, према потезима и одлукама црногорске власти које су се тицале Комбината алуминијума.

У јавности је, међутим, све израженије уверење да Руси, у вези са КАП-ом, чак уцењују Владу Црне Горе, што, према распрострањеним мишљењима, има и политичку позадину.

Поводом одлуке Владе Црне Горе, од прошлог петка, да се почне са припремама за покретање стечајног поступка у КАП-у, "Ен плус група" је саопштила да није консултована да и да стечајни поступак може довести до "хаваријског" престанка производње у Комбинату алуминијума.

ЕН плус група је, такође, упозорила да ће "свим законским средствима" од Владе Црне Горе тражити повраћај, како се наводи, 91,6 милиона еура. Руски сувласник је, такође, поручио да неће сносити поседице, ни финансијске, ни социјалне, евентуалног заустављања производње у КАП-у.

Према најавама "Ен плус групе", и банке ће, у случају стечаја, тражити повраћај кредита, у износу од 140 милиона евра, од чега су 102 милиона покривено државним гаранцијама.

Влада је одлучила да се размотри могућност увођења стечаја у КАП-у, пошто фабрика држави дугује 40 милиона евра, а Електропривреди Црне Горе 44 милиона евра.

Прва расправа о потреби увођења стечаја у КАП-у заказана је за 16. јул. Привремени управник Веселин Перишић, кога је на ту функцију именовао Привредни суд Црне Горе, до тада ће контролисати сва плаћања која се тичу пословања Комбината алуминијума.

Због новонастале ситуације у КАП-а, опозициона Социјалистичка народна партија најавила је да ће тражити гласање у парламенгту о поверењу Влади Мила Ђукановића.

Опозиција одавно тврди да је приватизација Комбината алуминијума, такорећи, приватни посао премијера Ђукановића. Мања чланица владајуће коалиције, Социјалдемократска пратија, је раније и сама тражила да се купопродајни уговор са Русима безусловно раскине.

Међу запосленима у Комбинату алуминијума влада уверење да се против те фабрике одавно "води хајка", пошто је, наводно, намера државе да се затвори. Препоруке, па и "наредбе" о затварању Комбината, пак, стизале су из Европске уније.

Према наводима, производња у Комбинату није економски одржива, пошто се троши велика количина струје, а фабрика има и негативне еколошке последице.

Црногорски премијер Мило Ђукановић је више пута, донедавно, тврдио да алуминијска индустрија у тој земљи има перпсективу и да, свакако, треба да опстане. Ђукановић је недавно КАП описао као "језгро" развоја црногопрске економије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару