Читај ми!

Грчка, програм преко сателита

Програм грчке телевизије ЕРТ емитован преко сателита уз помоћ Европске радиодифузне уније. Два највећа синдиката у Грчкој организовала једнодневни генерални штрајк, због изненадног гашења државне телевизије. Новинари ЕРТ-а одбијају да напусте централе у Атини и Солуну.

Грчка телевизија ЕРТ емитовала је програм, у јеку кризе подстакнуте одлуком владе да ту станицу угаси, због чега је цела Грчка била паралисана једнодневним генералним штрајком који су сазвали синдикати.

Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која је најавила да ће у знак солидарности програм угашене грчке станице емитовати преко свог вебсајта, саопштила је да је успешно пренела пиратски сигнал у Грчку, Европу, Азију и Океанију.

"Управо смо успели наш сигнал да емитујемо преко сателита. Захваљујемо свима који су нам помогли", рекла је представница синдиката и запослена у ЕРТ Криса Румелиоти у живом програму, а пренео АП.

Два највећа синдиката у Грчкој организовала су једнодневни генерални штрајк, због изненадног привременог гашења државне телевизије и радија. У Атини, Солуну и другим грчким градовима, близу 20 хиљада људи осудило је гашење државне телевизије и радија.

"Кажу да су затворили државну телевизију због финансијских разлога и Тројке, али они у ствари желе да подупру нечије приватне интересе", каже један од демонстраната.

Новинари ЕРТ-а одбијају да напусте централе у Атини и Солуну, а подржава их више хиљада присталица.

Подршка им стиже и од највеће опозиционе партије, радикалне левичарске странке Сиризе, која је искористила прилику да оштро нападне владу.

Лидер Сиризе Алексис Ципрас сматра да је гашење јавног сервиса незамисливо за једну демократску земљу.

"Сигнал јавне телевизије гаси се једино када суверену државу окупирају стране силе или када демократију замени диктатура", каже Ципрас.

Затварање телевизије прихватили су само министри премијерове Нове демократије, док су коалициони партнери Пасок и Демокрастка левица већ поднели законодавну иницијативу којом би се поништила одлука владе о гашењу јавне радио-телевизије.

"Ова одлука неће проћи. Владајућа коалиција се распада и има огромне проблеме", тврди председник Синдиката уредника штампаних медија Димитрис Тримис.

Премијер одбацује оптужбе синдиката. Каже да је њихов циљ да у потпуности контролишу јавни радиодифузни систем који плаћају грчки порески обвезници.

Иако не одустаје од своје одлуке, Самарас ће идућег понедељка о томе разговарати са коалиционим партнерима.

Премијер Самарас каже да ће створити нови, савремени јавни сервис. "Они који се томе противе нису присталице такве телевизије, већ ЕРТ-а какав је био у прошлости. Отарасићемо се установе којој је недостајала транспарентност и у којој се прекомерно трошило", одлучан је Самарас.

Самарас је за крај августа најавио отварање нове грчке радио-телевизије и интернета, који ће имати независну уређивачку политику, и 1.200 запослених, уместо садашњих 2.660.

Ипак, у владајућој коалицији нема консензуса за такву одлуку, а све се гласније помињу и ванредни парламентарни избори, што ће, сматрају аналитичари, угрозити споровођење мера за опоравак грчке привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару