Читај ми!

Грчка, програм само преко интернета

Новинари одбили да напусте зграду грчке државне телевизије, пошто је рано јутрос укинут њен сигнал. Наставили да емитују програм на интернету. Грчки синдикати позвали на штрајк.

Радници отпуштени из грчке државне радио-телевизије одбили су да напусте главну зграду, настављајући да емитују програм преко интернета, након што је влада одлучила да привремено угаси станицу у оквиру мера штедње.

Сигнал државне телевизије и радија укинут је рано јутрос, пошто је влада затворила Хеленску емитерску корпорацију ЕРТ и отпустила 2.500 запослених, наводећи као разлог смањење "невероватних губитака", имајући у виду да је земља већ шесту годину у рецесији.

Хиљаде демонстраната, међутим, остало је током ноћи испред огромне зграде ЕРТ-а, а новинари су наставили да уживо емитују програм преко интернета.

Новинарски синдикат позвао је на 24-часовни штрајк, обустављајући програме вести на приватним телевизијама, док социјалистички партнер из коалиционе владе тражи да затварање ЕРТ-а буде опозвано.

Два највећа грчка синдиката позвала су за сутра на једнодневни генерални штрајк у знак протеста због владине одлуке да затвори државну радио-телевизију ЕРТ и отпусти њених 2.500 радника. Синдикат јавног сектора Адеди затварање државних медија је оценио као државни удар.

Портпарол конзерватине владе Симос Кедикоглу рекао је јуче да је "ЕРТ случај изузетног недостака транпарентности и невероватног претеривања", додајући да је његовим затварањем томе дошао крај, и да је та телевизија била "расипнички рај".

Најавио је да ће државни електронски медији касније бити поново отворени у новом формату и са знатно мање запослених, али није прецизирао колико.

Сви запослени, којих према локалним медијима има скоро 2.700, добиће накнаде и опет ће моћи да се пријаве за посао када се поново покрену програми, рекао је Кедикоглу.

Oдлуку грчких власти критиковао је ОЕБС, оценивши да су тиме ускратиле грађанима право на плурализам у медијима.

Представница ОЕБС-а за медије Дуња Мијатовић указала је да је "приступ непристрасним вестима посебно важан у тешким периодима".

"Тражим од власти да одмах обезбеде успостављање новог јавног сервиса и да гарантује његову уређивачку, финансијску и политичку независност", саопштила је Мијатовићева.

Изненадно затварање радио-телевизије изазвало је највећу кризу коалиционе владе од њеног формирања, пре готово годину дана. 

Упркос неслагању владајућих странака о низу питања, углавном везаних за строге мере штедње које од Грчке захтевају страни кредитори, коалициона влада је на изненађење многих аналитичара успела да опстане. Она је успела и да ублажи и тињајућу претњу изласка Грчке из еурозоне.

Државна РТВ ЕРТ почела емитује радио-програм до 1930-их година, а ТВ од 1960-их. Иако је уврежено мишљење да одражава ставове власти, те је у време диктатуре између 1967. и 1974. била и под контролом војске, ЕРТ је уживала наклоност због регионалних, културних и спорских садржаја које је емитовала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару