РС тражи одговорност за "талачку" кризу

На састанку српских представника у заједничким институцијама са руководством РС затражено хитно утврђивање одговорности руководилаца безбедносних структура за прошлонедељну "талачку" ситуацију у Сарајеву. Затражено је да и се у року од шест месеци усвоји закон о јединственом матичном броју.

Председник Републике Српске Милорад Додик и представници РС у заједничким институцијама БиХ оценили су на састанку да су прошлонедељне демонстрације и блокада институција у Сарајеву политички синхронизовале бошњачке политичке партије, уз координацију међународне заједнице и подршку јавног сервиса и федералних медија.

Та ситуација додатно је усложнила политичку и безбедносну ситуацију за представнике РС у заједничким институцијама, речено је, и затражено хитно утврђивање одговорности руководилаца безбедносних структура за прошлонедељну "талачку" ситуацију у Сарајеву.

Како је Додик рекао после састанка, српски представници траже да се у року од шест месеци усвоји закон о јединственом матичном броју грађана, а на основу одлуке Савета министара БиХ о три регистрациона подручја.

Према његовим речима, РС неће прихватити никакву наметнуту одлуку високог представника, без обзира у ком је облику и донеће акт о њеном неспровођењу на својој територији.

"РС неће више никада прихватити наметнуте одлуке високог представника нити ће их примењивати и објављивати у Службеном гласнику", казао је Додик.

Он је пренео и да су посланици из РС на састанку изјавили да се не осећају сигурно у Сарајеву и да ће тражити састанак Савета министара БиХ на неком безбеднијем месту.

Састанку у Бањалуци присуствовали су и председница Владе Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Игор Радојичић, председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић и посланици оба дома парламента БиХ и Савета министара, преносе бањалучки медији.

Неколико стотина демонстраната је у Сарајеву, захтевајући доношење закона о јединственом матичном броју, у четвртак, 6. јуна, држало под блокадом зграду инстутуција БиХ, у којој се налазило око 1.500 људи, међу којима је било и 350 страних држављана, а евакуација је извршена у раним јутарњим часовима.

У Сарајеву су и данас одржане демонстрације са истим захтевом, а Парламенту је дат рок да до 30. јуна усвоји овај закон.

Посланици из РС залажу се за очување регистрационих ентитетских подручја, док бошњачке странке траже да се при издавању матичних бројева бришу ентитетске границе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару